Claus Hansen Eskildsen (1881-1947) hed i dåben Eschelsen og kom til verden i Felstedskov ved Aabenraa som søn af en landmand. Det er nævnt om ham, at han kom fra et dansksindet hjem men valgte en læreruddannelse i Tyskland og endte som seminarielærer i Tønder. Han skrev i 1927 den kendte skolebog Ole Bole, ABC og havde stor interesse for slægts- og lokalhistorie. I 1943 udkom hans "Tønder 1243-1943: udgivet i Anledning af Tønder Bys 700 Aar Jubilæum".

Bogen afsluttes med et sags- og personregister og indledes med disse forord:

Kend din By; saa holder du af den!

Formalet med denne Bog er at fortælle jævne Borgere om, hvorledes det Tønder, vi ser i Dag, er blevet til, samt at vække Interesse for Byen i videre Kredse ud over Landet. Vanskeligheden ved Fremstillingen var at faa Stofmængden skaaret ned til det ringe Omfang, Bogen skulde have. Det kunde ikke undgaas, at Nødvendigheden af at sige meget i faa Ord kom til at præge Fremstillingen. Bogen er ikke Morskabslæsning! Men den, der holder af vort lille Tønder, skal nok læse den med Interesse.

Selvfølgelig har jeg gjort mig Umage for at give en absolut objektiv Fremstilling af Fortidens og Nutidens Forhold; men ved Stoffets Udvalg og ved Fremstillingen er der altid tænkt paa, at Bogen henvender sig til danske Læsere. Det er naturligt, at tyske og danske Læseres Interesser ikke helt falder sammen.

Jeg siger Tak til Magistraten for Tilskud til Trykningen, til Erhvervsudvalget, hvis Indstilling medførte denne Støtte, til Turistforeningen, Handelsstandsforeningen og Haandværkerforeningen, som ogsaa har ydet Bidrag.

 

          Tønder, den 15. Juni 1943

                                                                   Cl. Eskildsen.

  

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.