Oluf August Nielsen (1838-1896) blev født på "Endrupholm" ved Bramminge som søn af en proprietær. Allerede i 1860 debuterede han som forfatter af historiske publikationer. I 1867 skrev han doktordisputats: "Bidrag til Oplysning om Sysselinddelingen i Danmark". Mange af hans tidlige historiske bøger og artikler omhandler herreder i Vestjylland, heriblandt "Historiske Efterretninger om Skadst Herred (Ribe Amt)" med et Tillæg af Fortegnelse over Ribe Stifts Kirker ved Aar 1340", som udkom i 1862. Bogen indledes med:

Allerede i en tidlig Alder fremstod hos mig Lysten til at kjende min Fødegaards og Fødeegns Historie, hvorom ingen kunde give mig mere end en højst tarvelig Underretning, og sjelden havde jeg større Glæde, end naar jeg fik Lov til at betragte Endrupholms gamle ærværdige Pergamentsdokumenter med de store Segl. Da jeg senere gjennemgik disse Papirer, forstærdedes min Begjerlighed efter mere, og saasnart jeg fik Lejlighed dertil, søgte jeg at udvide min Kundskab i Kjøbenhavns Bibliotheker og Gehejmearkivet, ligesom ogsaa ved Undersøgelsen af Egnens egne Arkiver. Da mine Samlinger, der nærmest omfatte den nordlige Del af Ribe Amt, nogenlunde have nærmet sig Fuldendelsen, har jeg troet, at de ogsaa kunde glæde nogle af Egnens Beboere og give et og andet lille Bidrag til Fædrelandets Historie, hvorfor jeg har udarbejdet denne Bog. Men Vesteregnen har ikke været rig paa mærkelige Begivenheder eller store Personligheder og i alle Samlinger staar den tilbage fremfor de fleste andre Egne, hvorfor det ikke maa forundre nogen, istedenfor en levende Fremstilling og fyldig Karakteristik, at se en Mengde tørre Noticer, som jeg nødig har villet udelade, da de ere samlede med stor Møjsommelihed, men som jeg dog har indskrænket saavidt muligt, da Bogen uagtet alt statistisk og naturbeskrivende er udeladt, dog er bleven meget større, end det var paatænkt.

Jeg har her taget Stadst Herred i verdslig Betydning og altsaa ikke medtaget Øen Fanø, der udgjør et Birk for sig selv; dog findes her de Dele af Øse Sogn, der høre under Øster Herred, da jeg ikke har villet adskille dette Sogn.

Med Hensyn til Stednavnenes Skrivemaade har jeg overalt lagt den nuværende jydske Udtale til Grund, i Forbindelse med den ældste Skrivemaade. Jeg har ved Lydbetegnelsen af de jydske Ord anvendt de af Lyngby brugte; en Streg under Selvlyden betegner lang, et Punkt "standsende" Udtale.

Om den øvrige Retskrivning er her ikke Stedet at udtale mig; kun vil jeg bemærke, at jeg imod den nuværende Anvendelse af æ i korte Stavelser, der strider baade imod Oprindelse og Lydlære, ofte har sat e og f. Ex. skrevet Mengde, velge, sverge, trekke, da a har Omlyd til e og kun aa til æ, dog har jeg heri ej været følgeret.

Nogle Mænds Levnet har jeg behandlet temmelig kortfattet, naar deres Virksomhed nærmest tilhørte andre Egne i Ribe Amt, saasom Erik Juel og Niels Lange, men om de fleste har jeg givet det vigtigste af hvad jeg har samlet.

Hvad mine Kilder angaar, da ere de mange og forskjelligartede. Jeg har gjennemgaaet alle Egnens Arkiver, saasom Herregaardenes, af hvilke dog kun Endrupholms har været af Værdi, Præstearkiverne og Kirkebøgerne, Provstearkivet, hvori intet fandtes, Grønlunds Samlinger paa Ribe Skolebibliothek og et Hefte deraf, der findes i Darum Præstearkiv, Stiftsarkivet i Ribe, Tingbøgerne paa Ribe Raadstue 1636-1680, hvilke jeg ved Hr. Stiftamtmand Nielsens Velvilje har kunnet benytte i mit Hjem paa Endrupholm. Desuden har jeg ved Vandringer næsten besøgt ethvert Sted og indsamlet saa mange mundtlige Minder som muligt. Af de sidste har jeg dog faaet en temmelig mager Høst. Til det antikvariske har det været mig en stor Hjelp, at jeg for Oldnordisk Museum har udfyldt en stor Mengde Højkort. Efterretningerne om Fundene gjøre ikke Krav paa nogen Fuldstendighed, da de kun ere indsamlede paa mine Vandringer.

I Kjøbenhavn har jeg benyttet Gehejmearkivet temmelig udtømmende; jeg maa især nævne Tegnelser og Registre, Indlæg og Jydske Indlæg, Klevenfelds Samlinger, Topografisk Samling, Grønlunds Afskrifter af Ribe Domkapitels Breve (i Bogen betegnet ved "Grønlund"), Danske Samlinger og Diplomatariet. I Oldnordisk Museums Arkiv har jeg fundet enkelte Smaating. Paa Universitetsbibliotheket har jeg især haft Gavn af Præsternes Indberetning til Ole Worm 1637-1639 og paa det kgl. Bibliothek af Biskop Hegelunds Almanakker, en meget vigtig personalhistorisk Kilde for Tiden 1576-1613, og den som Tillæg optagne Kirkefortegnelse foruden en stor Del mindre betydende Haandskrifter.

Jeg har altsaa brugt omtrent de Hjelpemidler, der stode til min Raadighed - Viborg Landstingsarkiv har jeg desværre ikke kunnet benytte - og saaledes, hvad der vel sjelden før er skeet ved nogen større Topografi, næsten udtømt Kilderne, og dog er Bogen ikke bleven bedre end den er, hvorfor min ringe Fremstillingsevne naturligviis maa bære Skylden. En anden med de samme Materialer vilde kunde have skrevet en ganske anderledes interessant Bog. Der er maaske en Del Fejl i denne Bog uagtet al anvendt Omhu; for Meddelelse af Rettelser og Tillæg vil jeg være meget taknemmelig, og de kunne optages i en følgende Herredsbeskrivelse, hvis nærværende Bog bliver modtagen nogenlunde velvilligt, saaat Fortsættelse kan følge.

Priserne regnes i Holstensk Kurant før 1813, og efter den Tid i Rigsmønt, hvor det ikke udtrykkelig angives anderledes. Hr. foran et Navn betyder i den ældre Tid altid, at Manden var Præst; "forne" betyder forannævnte.

Uden manges Velvilje vilde denne Bog ikke være kommen i Stand. Jeg frembærer herved min Tak til Dhrr. Præster, Proprietairer og alle andre, der med største Forekommenhed have aabnet sine Arkiver for mig, ligesom alle dem, der mundtlig og skriftlig have besvaret mine Forespørgsler. Særskilt maa jeg takke Hr. Professor Kall-Rasmussen og Hr. Løjtenant Plesner, hvilke i den lange Tid, jeg har besøgt Gehejmearkivet, altid have ydet mig sin sagkyndige Bistand, lige som ogsaa Hr. Møller H. Hansen i Spangsberg, der foruden ved Udfyldingen af 2 antikvariske Kort i mange Maader har staaet mig bi.

 

     Kjøbenhavn, den 17de Maj 1862.

 

                                          Forfatteren.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.