Om Søren Jensens (1837-1913) liv og virke vil jeg henvise til bogens forord:

Lærer Søren Jensen er født i Holmstol v. Silkeborg d. 26. Marts 1837. Han blev dimitteret fra Lyngby Seminarium 1860 med Karakteren "Meget duelig". Efter at have virket 4 Aar som Lærer ved Flensted Skole blev han i 1864 ansat ved Randers Friskole, hvor han virkede i 43 Aar, til 1. Oktober 1907, da han tog sin Afsked paa Grund af Alder. Han døde den 16. April 1913.

Lærer Jensen var Revisor af Byens Regnskaber fra Januar 1888 til Januar 1894 og Medlem af Randers Byraad fra Januar 1900 til Januar 1906.

Han interesserede sig meget for Historie, og især studerede han flittigt, hvad han kunde finde om Randers Bys Historie i gamle Bøger og Skrifter. Han læste altid med Pennen i Haanden og nedskrev, hvad han fandt interessant, og ofte knyttede han sine egne Betragtninger til.

Som Byraadsmedlem kom han til at beskæftige sig med Sager, der angik Nutidens Randers, og ogsaa herom nedskrev han sine Tanker og Meninger.

Mange af disse Optegnelser, baade over det gamle og ny Randers, samarbejdede han til en Bog, som han kaldte "Randers i Fortid og Nutid".

Det var egentlig hans Tanke, at den kun skulde være bestemt for Familien; men da en Kreds af hans Venner var samlet efter Afsløringen af den Mindesten, der blev sat paa hans Grav den 22. Marts 1914, blev det fra flere Sider foreslaaet, at denne Bog skulde udgives som Manuskript, og et Udvalg fik overdraget det Hverv at hjælpe Enkefru Jensen med at udgive Bogen.

Udvalget vilde gerne have forsynet den med Kildehenvisninger; men da Stoffet er hentet mange forskellige Steder fra (dog især fra Stadfeldts Bog om Randers og Rosenørns Bog om Niels Ebbesen), har Udvalget opgivet det og udgiver den nu, som den foreligger, og haaber, at mange vil have Glæde af at læse den og derved faa Interesse for vor gamle, minderige Bys Historie. 

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.