Gimming bys historie indledes med artikler om byens ældre historie, omtale af gamle håndværk og sognets institutioner samt de personer, der var tilknyttet. Derefter følger et fyldigt afsnit om byens ejendomshistorie, og bogen afsluttes med artikler om personer, der har gjort sig særlig bemærket i byens historie. Bogen indledes med disse forord: 

I 1996 blev Forsamlingshuset i Gimming istandsat og udvidet. Mange af byens borgere deltog i det praktiske arbejde, mens andre satte forskellige aktiviteter i gang for at skaffe penge til byggeriet. Det gav ny næring til fællesskabet, og snakken faldt ofte på gamle dage - og tiden før da. Lidt efter lidt opstod så ønsket om at få skrevet byens historie med hjælp fra flest mulige af landsbyens borgere.

En initiativgruppe på tre fik kontakt med Ivan Kondrup efter oplysning om, at han gennem mange år havde forsket i Gimming bys ældste historie. Med baggrund i sin egen barndom i Gimming tilsluttede han sig gruppen og blev dens faglige vejleder. - På den måde opstod så »Gimming bys historiegruppe«.

I de følgende 1 1/2 år frem til september 1998 arbejdede vi i skiftende selvstyrende emnegrupper med det lokalhistoriske stof. Der blev fortalt erindringer og anekdoter, fremskaffet billeder, optaget interviews med ældre borgere og forfattet småartikler. Ind imellem gennemførtes koordinerende fællesmøder, hvor der også blev givet fornøden vejledning. Endelig gennemførtes åbne møder, hvor alle i øvrigt kunne blive informeret bredt om historiegruppens samlede arbejde. Alt i alt gav det mange frugtbare og inspirerende kontakter på kryds og tværs og mange gode og hyggelige samvær.

Fra september 1998 blev arbejdet struktureret på en ny måde med henblik på redigering af det omfattende stof frem mod udgivelsen af denne bog. To af historiegruppens medlemmer: Ivan Kondrup og Tove Foersom påtog sig selve redaktionen, mens 10-12 andre fungerede som kritikere af redaktørernes oplæg på månedlige møder. Det førte til et effektivt og konstruktivt samspil, der afsluttedes 1. maj 1999.

Vi har forsøgt at beskrive landsbyens historie ud fra mange vinkler, og vi mener selv, at bogen dækker bredt. I den ældre historie, der går tilbage til 1500-tallet, er der skrevet om fæstebønderne og de enkelte ejendommes historie, udskiftningen, Rytterskolen, præstegården, Gimmings gamle fattighus og meget mere. Desuden er der skrevet en beretning fra krigen i 1864.

I den nyere historie er der bl. a. berettet om skolen, Brugsen, Forsamlingshuset, smedjen, foreningslivet og sognerådet. Det hele er krydret med fortællinger om de personer, der gennem tiden har præget livet i landsbyen.

Vi har i øvrigt afleveret overskydende råmaterialer (tekster og billeder) til Lokalhistorisk arkiv i Randers, hvor det vil være tilgængeligt for interesserede.

Mange, både nuværende og tidligere Gimmingborgere samt folk med rødder i Gimming, vil kunne få glæde af enten at læse bogen eller bruge den som opslagsværk.

For folk, som har haft slægtninge i byen, eller for slægtsforskere, der har rødder i Gimming, vil bogens afsnit med ejendomshistorier være en mulighed, der kan bruges til at få anerne sat på plads i byen.

For nye beboere med historisk interesse vil bogen være et bidrag, der kan hjælpe dem til hurtigt at lære byen at kende, da den vil være et fælles samtaleemne.

Helt bevidst falder udgivelsesåret sammen med 100-året for Gimming Forsamlingshus, der i dag er byens eneste fælles samlingssted.

Vi håber, at bogen vil blive læst i den positive ånd, den er blevet til i, og vi siger tak til alle, der på en eller anden måde har medvirket i forberedelserne.

En særlig tak retter vi til vore sponsorer: Velux Fonden, Sparekassen Kronjylland, Chr. Boldsen A/S, Harridslev Andelskasse, og Jokan System A/S, der har gjort det muligt at udgive bogen.

På Gimming historiegruppes vegne

 

                   Poul Foersom, tovholder • Ivan Kondrup, redaktør • Tove Foersom, redaktør

Bogen udkom i 500 eksemplarer og blev hurtigt udsolgt. Ivan Kondrup, der var redaktør og hovedforfatter, har på Gimming Historiegruppes vegne givet mig tilladelse til at scanne bogen, så den kan komme andre slægtsforskere til gavn. 

Hvis der er nulevende personer, der er omtalt i bogen og føler sig krænket over, at den nu bliver digitaliseret og offentliggjort, bedes de kontakte enten Ivan Kondrup eller mig.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der er overført til Slægtsforskernes Bibliotek og kan downloades via dette link.