Jens Ravn Lorentsen (1879-1954) kom til verden i Klelund, Lindknud sogn som søn af en husmand. Han var en del år beskæftiget ved landbruget undtagen om vintrene 1899 og 1900, hvor han var vinterlærer. I 1903 dimitteredes han fra Silkeborg Seminarium og blev tilknyttet skolen i Jørsby på Mors, indtil han i 1909 fik embedet som lærer og kirkesanger i Øse.
I 1932 påtog han sig at skrive historien om Øse sogn. Han indleder bogen med:
FORORD
Initiativet til Udgivelsen af denne Bog blev for ca. 10 Aar siden taget af Niels P. Christensen, Heager, idet han fik nedsat et Udvalg paa 20 Medlemmer, som skulde være ham behjælpelig med at indsamle Materiale her i Sognet; og han fik tillige godt begyndt paa at søge Oplysninger gennem Arkiverne. Desværre gjorde en stærk fremadskridende Sygdom Ende paa hans Arbejdskraft, saa han naaede ikke at faa noget af det indsamlede Stof bearbejdet. — Det maa beklages, at han ikke fik det Arbejde gennemført, han der havde begyndt. Vi havde sikkert faaet en udmærket Skildring af Sognet fra hans Haand, da han havde særdeles gode Forudsætninger for at give en saadan.
Da jeg saa tog mig paa at føre N. P. Christensens Arbejde videre, opdagede jeg, at denne Opgave ingenlunde faldt let. Jeg var jo ikke ved min Slægt knyttet til Øse Sogn, og den Tid, jeg havde boet der, var forholdsvis kort, saa mit Kendskab til Sognets Forhold ikke kunde være særlig indgaaende. Jeg havde derfor ogsaa i Førstningen nogen Vanskelighed med at orientere mig i det indsamlede Stof, og jeg forstod, at jeg maatte gaa noget langsomt frem, hvis Bogen nogenlunde skulde lykkes for mig. Flere af mine første Arbejder maatte gaa i „Papirkurven“, da jeg syntes, at det ikke var lykkedes at faa det frem, som burde frem, og Skildringerne syntes mig at blive alt for tørre og kedelige. — Saa fik jeg den Tanke at lade en Del af de gamle Dokumenter aftrykke i Bogen, som de var, saa de selv kunde komme til „at føre Ordet“. Dette vilde jo ganske vist gøre Bogen noget større og derfor ogsaa noget dyrere, men jeg fandt, at den saa til Gengæld vilde vinde i Friskhed, Klarhed og Paalidelighed.
Foruden den Hjælp, jeg har haft af det nævnte Udvalg har jeg ogsaa haft Hjælp af enkelte Personer. Lærer Harbo, Hostrup, har saaledes skrevet Skolens Historie med Undtagelse af enkelte Ting i Afsnittet: „Om Lærerne“. Skyldraadsformand S. K. Sørensen, Hostrup, har skrevet Afsnittet om Varde — Grindsted Jernbane, og Rasmus Rasmussen, Skovlund, har skrevet Afsnittet om Elektricitetsværket i Karlsgaarde. Pens. Lærer Kr. Thomsen, København, har skaffet en Del Stof fra Rigsarkivet, og J. Carl Christensen, Viborg (forhen Thorstrup), har ydet mig stor Hjælp ved Afskrivning af gamle Dokumenter fra Landsarkivet.
Naar jeg nu udsender Bogen, er det mit Haab, at den maa bidrage til, at en Del Minder om de gamle Slægter og deres Virke maa blive bevarede, og at den for de nulevende Slægter maa bidrage til at fremme Interessen for og Kærligheden til Hjemstavnen.
J. R. Lorentsen.
Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.