Niels Clausen Lukman (1907-2003) kom til verden på Lykkesgård i Vejrup sogn som søn af gårdejeren og kom i dåben til at hedde Niels Clausen Hansen. Som 20-årig blev han student og 6 år senere cand. mag. i tysk og fransk. Nogle år underviste han ved en relskole i Fredericia efterfugt af en periode med bibeskæftigelser ved Rigsarkivet, Akademisk Kursus og aviskorrektur. Hans store interessefelt var forskning i sagn og traditioner, og han fik udgivet flere anerkendte titler inden for denne genre. Fra 1943-77 var han underviser på Københavns Universitet. 

I 1939 fik han udgivet sin bog om den franske koloni i Fredericia. Han indleder med:

FORORD

 

Det meste af Stoffet er hentet fra Arkiver, andet fra mundtelige Meddelelser. Af trykte Arbejder foreligger H. Matthiessens »Fredericia 1650—1760« (1911), Dalgas' Bog om Kolonien (1797) og Ludwigs Arbejder over Menighedshistorien og Slægtsstamtavlerne. Medens Bondekolonien kun laa i Periferien af Matthiessens og Ludwigs Arbejder, er Dalgas’ iøvrigt fortræffelige Bog næppe længere helt tidssvarende, især efter Fremkomsten 1935 af Dr. Bobés Værk om den franske Bourgeoisis-Koloni i København. Det laa derfor nær for en af Dr. Bobés Elever, der kom til at opholde sig en Tid i Fredericia, at gaa i Gang med det tilsvarende Emne.

Ingen af Fredericia-Kolonisternes Navne har spillet nogen historisk Rolle. Derimod har Samfundet som saadant haft en ikke ringe kulturel Betydning for Danmark ved Indførelse af intensivt Agerbrug og af Kulturplanter som Kartofler, Roer etc. Kolonien holdt sig længe fremmedartet og stod i Kontrast over for Byen med Hensyn til Levevis, Sprog og Religion. Det er Belysningen af disse Kulturforhold, der er Emnet for denne Undersøgelse, som uden Professor Skautrups Opmumtring ikke vilde være blevet gennemført.

Emnet burde have været behandlet af en af Kolonisternes egne Efterkommere eller i det mindste af en fra Byen, og ikke af en fremmed, der kun var i Byen paa et treaarigt Ophold og derfor bedre kender Familierne i det 18. Aarhundrede end i det 20. I saa Fald kunde meget Besvær være undgaaet, og mulige værdifulde Slægtstraditioner fremdraget; dette sidste, samt Behandling af det franske Samfund i de sidste Menneskealdre, vil forhaabentlig andre paatage sig, ligesom der maaske endnu med lidt Held vil kunne findes noget ældre Materiale i Privatarkiver til Supplering og dermed Korrigering af visse Punkter. Er saadanne Oplysninger af tilstrækkelig Internesse, vil de rimeligst kunne publiceres i »Vejle Amts Aarbøger«.

Den, der har hjulpet med de bedste Oplysninger og den mest sagkyndige Kritik, er Overkontrollør ved D. S. B., Hr. V. A. J. Honoré, der er mangeaarigt Medlem af Forstanderskabet.

Udgivelsen støttes med 200 Kr. af Fredericia Byraad, 200 Kr. af Forstanderskabet og med 400 Kr. af Den grevelige Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse.

På vegne Danske Slægtsforskere har jeg scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der er overført til Slægtsforskernes Bibliotek og kan downloades via dette link.