Søren Anton Poulsen (1862-1946) kom til verden i Mejlby som søn af en gårdejer. Han fik selv en uddannelse inden for landbruget og overtog sin fødegård, som han ombyggede og gav navnet "Enggaard". Foruden var han en meget anerkendt foreningsmand og var bl.a. formand for sognerådet og senere formand for Kalø Vig Landboforening. Han er omtalt på side 26-27 i andet bind.

Povl Jørgensen (1875-1952) var ligeledes født i Mejlby som søn af en gårdejer. I kirkebogen for Sankt Pauls sogn i Aarhus er det ved hans død nævnt, at han var pensioneret lektor og ugift. Han er omtalt på side 36 i andet bind.

Titlen er fordelt på 2 bind, der meget grundigt beretter om sognet og dets beboere. Andet bind afsluttes med flere registre, slægtstavler og et kort over sognet. Slægtstavlerne beskriver Slægten "Bonde" i Bygballe og Mejlby, Slægterne Grosen og Stær i Mejlby og Slægten "Hedegaard" i Mejlby.

Første bind indledes med disse forord af Søren Anton Poulsen:

V Æ R N   D I N E   M I N D E R   M O D   T I D E N S   F L U G T

 

Med stor Glæde og Interesse har jeg læst om den Hjemstavns-Interesse der finder Sted i vor Tid, og ikke mindst gennem de historiske Samfunds Aarbøger. Dette - i Forbindelse med en Opfordring andet Sted fra om at samle og nedskrive, dels Minder rra Mejlby Sogn, dels historiske Oplysninger om Byens Slægter gennem Aarene - har givet mig Lyst til og Interesse for at gøre Forsøget, idet det er mit Haab, at dette ikke alene vil være af Interesse for den nulevende Slægt, men maaske allermest for de kommende Slægter.

Gennem Arbejdet dermed opdagede jeg dog snart, at jeg var bleven for gammel til at løse Opgaven paa egen Haand, hvorfor jeg henvendte mig til pens. Lektor Poul Jørgensen, Aarhus, der er barnefødt paa "Dyrgaard" i Mejlby Sogn, og spurgte, om han vilde være med i Arbejdet for at løse denne Opgave, hvortil han svarede, at det vilde han med stor Glæde. Den følgende historiske Beretning om Mejlby Sogn gennem 300 Aar er da et fælles Produkt af vort Arbejde, af hvilket Lektor Jørgensen har taget Broderparten.

                                                                                          S. A. Poulsen.

Povl Jørgensen supplerer med:

          D E T   B E N Y T T E D E   K I L D E M A T E R I A L E

 

For en Del af Egnen mellem Aarhus og Randers har afdøde cand. mag. Søren Hansen, der lejlighedsvis citeres i det følgende under Mærket (S. H.) samlet et stort og værdifuldt Kildemateriale. For Mejlbys Vedkommende har han særligt beskæftiget sig med Tiden før 1700; dog har han fulgt Ogstrup og de andre ældre Udgaarde længere ned i Tiden. Søren Hansen var født Pinsedag 1859 som Søn af Gaardmand Peder Hansen i Knagstrup, Skader Sogn; han virkede som Historielærer ved Vejle Latin- og Realskole og døde d. 21. August 1910. Da han var ugift, kunde han tilbringe en stor Del af sine Ferier med Arkivstudier.

En stor Del af Materialet til Mejlbys Historie under og efter Udskiftningen er skaffet tilveje af Gaardejer S. A. Poulsen i Mejlby. Af dette Stof kan særlig nævnes Gaardenes Beboere og Ejendomshandler samlet fra Skøde- og Panteprotokoller og mange Oplysninger fra Rigsarkivet og Nationalmuseets Kirkeafdeling, ligesom han har skaffet Kort over Mejlby fra Matrikelskontoret. Han har ogsaa skrevet Artiklerne om Forholdene i vor Tids Mejlby.

Som Kildemateriale er endvidere brugt Fæste- og Skifteprotokoller, Mandtalslister og Kirkebøger samt Justitsprotokoller. For Stamtavlernes Vedkommende har Amtslæge Kjær i Viborg og Genealog S. Otto Brenner (Personalhistorisk Institut) ydet værdifuld Hjælp, ligesom jeg maa takke for den Elskværdighed, jeg har mødt paa Statsarkivet i Viborg, særlig skylder jeg Statsarkivar Sv. Aakjær Tak for hans Bistand ved Fremskaffelse af Materiale. Hvor mange interessante Enkeltheder jeg end har fundet om Mejlbys Fortid, maa Stoffet hentes fra saa mange Steder, at man aldrig kan haabe at have faet alt med, og for lange Tidsrums Vedkommende er Oplysningerne meget sparsomme. Jeg haaber dog, at de efterfølgende Sider maa give et nogenlunde rigtigt og overskueligt Billede af Mejlby Sogns Historie. For den, der ønsker et letlæseligt Overblik over vore Landsbyers Udvikling i Almindelighed, giver Axel Steensbergs Bog »Den danske Landsby« en kort Fremstilling med Litteraturhenvisninger.

 

Aarhus i Marts 1942.

 

                                                                          Povl Jørgensen.

Andet bind indledes med disse forord:

Det havde oprindelig været vor Hensigt kun at føre Fremstillingen af Mejlbys Historie saa langt frem, som de offentligt tilgængelige Dokumenter og Kirkebøger gjorde det muligt. Da der imidlertid fra flere Sider fremkom Ønsker om ogsaa at faa en Skildring af vor Tids Mejlby, har vi besluttet at imødekomme dette Ønske, selv om vi var klare over, at det vilde være besværligt eller umuligt at skaffe alle de Oplysninger, som det var ønskeligt at faa med. Bogen blev da delt i to Bind, af hvilke det første udkom til den fastsatte Tid. Det tilføjede alfabetiske Personregister vil forhaabentlig gøre det nogenlunde let for Bogens Læsere, at finde de Oplysninger, som de søger.

 

          Aarhus, den 2. Juli 1942

 

                                               S. A. Poulsen.     Povl Jørgensen. 

Povl Jørgensen døde i 1952, og ophavsretten efter ham udløber principielt først i 2023. Men da han døde ugift, har jeg valgt at se bort fra ophavsretten og scannet bøgerne til søgbare PDF-filer, der kan downloades via disse links:

Bind I

Bind II