Axel Ravnholt (1881-1940) kom til verden i Ravnholt i Thorning sogn syd for Viborg. Han blev apoteker og drev Nørre Nebel Apotek fra 1933 og indtil sin død. Han har skrevet nogle få bøger og artikler med lokalhistorisk eller farmaceutisk indhold. I 1934 udkom hans bog "Historiske og topografiske Efterretninger om Thorning Sogn indtil ca. 1800 : en Hjemstavnsbog" og i 1939 efterfølgeren "Thorning Sogn i det 19. Aarhundrede : Historiske Efterretninger".

Bogen indledes med:

     Ved Afslutningen af min Bog

                                                  T H O R N I N G   S O G N  

                                                          INDTIL CA. 1800

der udkom ved Juletid 1934, antydede jeg, at der muligvis senere kunde blive Lejlighed til at udsende en Skildring af Sognets Historie i det 19. Aarhundrede.

     Da min nævnte Bog som Helhed har faaet en meget velvillig Modtagelse og ogsaa er blevet omfattet med Interesse af mange i Thorning Sogn, har jeg siden 1934 efter Tid og Lejlighed samlet paa Stof til en Skildring af de vigtigste Forhold og Begivenheder i Sognet i det 19. Aarhundrede.

     Resultatet af dette Arbejde foreligger nu som denne Bog (THORNING SOGN II). Ligesom det første Bind (THORNING SOGN I) giver denne sig ikke ud for at være en fuldstændig Beretning om alt, hvad der kunde optegnes; af Hensyn til Pladsens Begrænsning og andre Forhold, har det været nødvendigt at begrænse Stoffet. Jeg har, at hvad jeg har kunnet opspore, medtaget det, der efter mit Skøn er af størst Interesse.

     Det er mit Haab, at ogsaa dette Bind vil blive modtaget og læst med Velvilje og Interesse saavel af Læsere i og fra Thorning Sogn som videre ud.

 

     Nr. Nebel i August 1939.

                                                                                    F o r f a t t e r e n.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.