Christen Christensen (1824-1891) blev født i Aalborg som søn af en musiklærer og fik allerede som 20-årig ansættelse som fuldmægtig ved Hørsholm amtstue. Senere blev han amtsforvalter og var samtidig en aktiv foreningsmand, bl.a. var han i en længere periode formand for Hørsholm sogneråd. Han havde også overskud til at dyrke sin interesse for lokalhistorie og fik i 1879 udgivet "Hørsholms Historie, fra 1305 til 1875". Bogen indledes med:

Et Skrift som dette har naturligvis overveiende lokal Interesse, og det maa fornemmelig søge sine Læsere i den Egn. hvis særlige Historie det fortæller. Behandlingen af det omfattende Materiale, jeg har havt til Raadighed, er stærkt paavirket af Hensynet hertil. Meget, som hører til de „bekjendte Ting“, er medtaget, fordi det dog ganske sikkert er ubekjendt for det overveiende Flertal af Læsere, og fordi en Henvisning til de trykte, men just ikke let tilgængelige Kilder ligeoverfor dem vilde være utilstrækkelig; personlige og Eiendoms-Forhold ere behandlede med en Udførlighed, som næppe vil tiltale Andre end just dem, der have særlig Interesse for disse Personer og Eiendomme; jeg har ikke strængt fulgt den kronologiske Orden i Fremstillingen, men søgt at ordne den sagvis eller gruppevis, baade for at lette Oversigten og for at undgaae Gjentagelser; og jeg har endelig hyppig foretrukket at gjengive Fremstillingen af Forhold og Begivenheder med Kildernes egne Ord i al deres Omstændelighed og Vidtløftighed, fordi jeg, ved saaledes at lade de Paagjældende selv tale, har troet at kunne fremkalde det samme Virkeligheds-Indtryk, som jeg selv i sin Tid har modtaget, og som jeg mistvivlede om at opnaae paa anden Maade.

Jeg anfører kun dette til Forklaring og, om behøves, til Undskyldning, hvis man finder, at Planen burde have været anderledes eller Behandlingen af Stoffet mere sammentrængt.

Trods de Mangler, Fremstillingen kan have, og uagtet Indholdet overveiende har lokal Interesse, have alligevel kompetente Dommere meent, at Bogen ved Siden deraf har saa megen almindelig Interesse, navnlig ved de Bidrag, den giver til vore indre Forholds, fornemmelig Landboforholdenes, Historie, at den bør trykkes; og det er paa Grund heraf, at, Bestyrelsen for det Raben-Lewetzauske Fond har fundet Føie til at yde det Tilskud til Trykningsomkostningerne, som Forlæggeren har forlangt. Manuskriptet vilde ellers næppe have forladt min Pult.

Forsaavidt ingen anden Kilde er angivet, grunder Fremstillingen sig paa Aktstykker i Amtsarkivet — navnlig Dronning Sophie Magdalenes - Amtstuearkivet, Indenrigsministeriets Arkiv (det gamle Rentekammerarkiv) og Geheimearkivet. Jeg har benyttet de sidste saavel som de offentlige Bibliotheker i flere Aar og i betydeligt Omfang og er i stor Taknemlighedsgjæld til disses Bestyrelser og Embedsmænd for den utrættelige Velvillie og Forekommenhed, de, En som Alle og Alle som En, ved denne Leilighed have viist mig.

 

               Hørsholm, i December 1878.

                                                                                     C. Ch. 

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.