Georg Friderich Gaarmann (1757-1818) kom til verden i Vejle som søn af byfogeden. I 1787 ses han som skriverkarl i Vejle og i 1801 som fuldmægtig på Toldkontoret i Horsens. I kirkebogen ved hans død nævnes han som forhenværende postfører.

I 1794 fik han udgivet "Efterretninger om Weile Kiøbstæd samlede af Archiv- og andre paalidelige Documenter". Bogen indledes med:

Forerindring.

 

Denne Samling af Efterretninger om den lille Kiøbstæd Weile, der er en af de skiønneste i Jylland, har jeg med megen Møie søgt at redde fra Forglemmelse, og herved meddeeler mine Landsmænd og Byes-Børn samme. Efterretningerne indeholde saavel Weile Byes Forfatning i sig selv, som og de foregaaende Forandringer, fra de ældre Tider til nu, for omtrent 400 Aar siden: hvoriblandt Mærkværdigheder, som muelig med Behag kan læes af andre, og opmuntre fleere til, at udgive samlet hvad vigtig der kunde forefindes om andre Danske Kiøbstæder: Vel have vi den Danske Atlas, hvori er endeel om Veile, som og her er benyttet: men at kiøbe den ganske Samling, for at læse om sin Føde-Bye, eller andet enkelt, vilde falde enhver alt for kostbart: Desuden er det nu 24 Aar siden samme blev udgivet, og denne er ikke heller i alt saa fuldstændig og nøiagtig, hvad Weile angaaer; saa er og i denne Mellemtid adskillige Forandringer foregaaet. Med Flid har jeg derfor igiennemgaaet Byens Archiv, hvortil Hr. Byefoged Lange har havt den Godhed, at tillade mig Adgang, for saavidt mueligt at meddeele disse Efterretninger, sammenhængende: især om Weile Kiøbstæds Marker, Skove og disses Skiæl m.m. hvorom har været mange og vidtløftige Trætter. Ligeledes har jeg extraheret en Protocol som findes i Byens Archiv og høist vigtig for Weile i Almindelighed og enhver af denne Byes Borgere i Særdeleshed; hvoraf enhver Borger i Byen kan see, hvad Privilegier Byen har, og hvad andre paalidelige Documenter om vigtige Ting, Byen er vedkommende: Endelig og andre gamle Optegninger, hvoraf endeel ere samlede af da værende Borgemester Clemen Severinsøn Vedle Aar 1631, hvilken i de Tider har været en aarvaagen, og særdeles flittig, og courieus Mand i sit Embede, saavelsom fleere efter ham; At dette med meere af mig er samlet og nu udgivet i en god Hensigt og af Kierlighed til min Føde-Bye og dens brave Indvaanere, derom er jeg forsikret ingen retskaffen og fornuftig tvivler: skulle der findes dem, som herom giøre sig andre Tanker, faaer de beholde dem, da det ingen Tiid bliver mueligt for nogen, at faae alle til at tænke et, om en og den samme Ting.

Mine Medborgeres Yndest her i Weile er jeg forvisset om, og at de gierne læse disse Efterretninger, der baade vil interessere dem og Efterkommere; Andre af mine Landsmænd, der ikkun lidet eller intet kiende til Weile, vil maaske og finde Behag i, ved dette lille Skrift, at underrettes om en saa behagelig Bye i deres Fædreneland, hvis naturlige smukke og fordeelagtige Beliggenhed, har tiltrukket sig endog Kongernes særdeles Naade og Opmærksomhed, baade i de ældre og nyere Tider. Da jeg ikke er studeret, men har anvendt mine Ungdoms Aar og nu moednere Alder til Regnskabs Sager og faa juridiske Forretninger, forventes af Læserne de Feil undskyldte, som heri ere begaaede imod Sprog og Skrive-Rigtigheden efter vore Tider Smag; blandt endeel heraf, er den gamle Skrivemaade efterfulgt, og saaledes anført, som de i Documenterne findes og der ere bogstaverede, hvilket jeg har troet burde være.

I øvrigt recommenderer jeg mig og dette lidet Skrift, mine Velynderes og Venners Godhed, samt alle gode Danskes milde Omdømme.

 

     Weile, den 31te December 1793.

 

                                                                                                              G. F. Gaarmann. 

Det Kongelige Bibliotek har scannet bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn, men på grund af alder ikke søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.