John Thurloe (1616–1668) var en engelsk politiker, der tjente som sekretær for statsrådet i England og spion for Oliver Cromvell.

Dan Christensen har oversat det historiske kildeskrift og omtaler sig selv: Jeg er pensioneret datalog uddannet på Københavns universitet og elektroingeniør, med stærk hang til historie af enhver art, men især kildeskrifter. Datalogisk har jeg arbejdet som kombineret soft- og hardware udvikler i den private industri i 35 år. Lejlighedsvis laver jeg oversættelser af interessante historiske kildeskrifter til dansk; gerne hvor ikke andre har været. Da det er en hobby, ser jeg ikke så meget på økonomisk gevinst, men mere på at levere lødige oversættelser til eventuel glæde og fornøjelse for de ærede læsere.

Bogen indledes med forord af Dan Christensen:

State Papers, 1658: November (1 of 5)', A collection of the State Papers of John Thurloe, volume 7: March 1658 - May 1660.

John Thurloe’s ”State papers” er en stor samling optegnelser fra det 17. århundrede i syv bind, indeholdende alle mulige officielle dokumenter med relation til Englands historie.

Bind 7, som er det sidste bind i samlingen, ender med genskabelsen af det engelske monarki efter den kongeløse Cromwell periode. Mere præcist fra marts 1658 til maj 1660; lige netop den tid hvor Carl Gustav krigene har passeret Roskildefreden.

De her præsenterede dokumenter er alle trukket ud af en ellers meget omfattende samling efter relevans til Carl Gustav krigene mellem Danmark og Sverige. De er sorteret i nogenlunde kronologisk orden.

Det bemærkes, at dele af nogle af meddelelserne er skrevet i ”cifferkode”, altså krypteret; for at hemmeligholde indholdet for uønskede læsere. Om koden er løst er muligt, men det er ikke kommet til oversætterens kendskab.

Personliste:

Thurloe, John : Statssekretær

Downing, George : Udsending, diplomat (lagde senere navn til den kendte “Downing Street” i London).

Dan Christensen har doneret sin danske oversættelse til mig. Den søgbare PDF-fil kan downloades til personligt brug via dette link.