Siddende Thora, Lise og Jeppe. Stående Russer, Viggo (min far), Otto og Helge
Farmor Thora Louise Rønlev blev født 19.12.1891 i Harboøre. Hendes far var fra Fyn og hendes mor født i Harboøre. De flyttede ret hurtigt til Gelsted, hvor Thora voksede op og blev konfirmeret i 1906. Hun kom som knapt 15-årig ud at tjene, først som barnepige, senere som stuepige og fra 1.5.1910 finder vi hende på Sandholt Slot som husholdningselev. På slottet var der en flot forkarl:
Farfar Jeppe Knudsen, der blev født 26.11.1890 i Tiufkær, Smidstrup Sogn. Jeppe kom meget tidligt ud at tjene, var i tjeneste som landvæsenselev og fra skiftedag 1.5.1910 fik han ansættelse på Sandholt Slot, hvor han fandt sin livs kærlighed:
Det er Jeppes skrift på billedet. Slottet ligger der endnu:
Det gik heldigvis "galt" på Slottet. Thora og Jeppe blev forældre 19.10.1911 til Viggo (min far). De mente ikke, at de var modne til ægteskab endnu. De blev først viet 27.11.1915 i Vor Frelser Kirke, Vejle. Viggo var i mellemtiden i pleje hos bedsteforældrene i Gelsted. Ved folketællingen 1.2.1916 bor han stadig hos dem.
18.5.1916 bliver Otto født i Vejle, og 15.8.1916 flytter familien til Svendborg, hvor Jeppe har fået stillingen som møllermester på Svendborg Boghvede & Havremølle:
Til at begynde med bor de på Øksenbjergvej 26 i Svendborg. Her bliver Knud Frederik (kaldet Russer) født i 1918. Senere flytter de til Søholmsvej 19, hvor Helge bliver født i 1921. Lise kommer til i 1928, og i 1930 finder vi familien på Søholmsvej 23, der er møllens præsentable beboelse i baggrunden af billedet.
Thora og Jeppe (nok mest Jeppe) har mod på at blive selvejere, så de køber en grund på Christiansmindevej 21 ikke langt fra møllen og lader opføre en flot rødstensvilla, som de flytter ind i i 1934. Her vokser børnene til. Mange begivenheder i familien er beskrevet i Thoras dagbog, der også indeholder oplysning om hændelser under krigen. Familien skjulte en frihedskæmper, og Thora blev truet af GESTAPO, da de gennemsøgte huset for at finde ham. Han var flygtet, men blev desværre senere dræbt.
Christiansmindevej 21 frister i 1947 en godsejer fra Langeland til at henvende sig og afgive et købstilbud på huset. Dagen efter er huset solgt, og Jeppe og Thora flytter tilbage til Søholmsvej 23, hvor de bliver boende, indtil Jeppe bliver pensioneret i 1960 efter 44 år på møllen.
Thora og Jeppe havde i god tid sikret sig en bolig til pensionisttilværelsen. Jeppe savnede Jylland og ville gerne tættere på de af hans søskende, der stadig levede i og omkring Vejle. Allerede i 1956 havde de købt Fredericiavej 92 i Mølholm ved Vejle:
De står selv på trappen. Ejendommen blev erhvervet for den fyrstelige sum af 60.000 kr. Allerede et år efter indflytning afstod de ejendommen for 91.400 kr.
Nu kan ejendomspriserne da ikke stige yderligere!
De blev boende i stueetagen som lejere og havde et aktivt pensionistliv. Thora passede hus, og Jeppe passede have. Han havde også en kolonihave og en knallert, så han kunne komme frem og tilbage. Han kørte galt på knallerten og kom slemt til skade. Efter et langt sygehusophold var han frisk igen. De rejste en del, var blandt andet i Paris. Deres hjem var samlingspunkt for familie og venner, og de var meget afholdte. De boede på Fredericiavej indtil midt i 70'erne, hvor Thora desværre blev dement. Selvom Jeppe var rask, flyttede de begge til Plejecenter Hovergården i Vejle, hvor de indrettede sig med et soveværelse og en stue med nogle af deres egne gode møbler og malerier, som betød meget for Jeppe. På trods af omstændighederne havde de nogle gode år sammen på plejehjemmet.
Der blev aldrig fejret bryllupsdag. De var troende begge to og ønskede vel ikke at "reklamere" med Viggos førægteskabelige fødsel. Men da de i forbindelse med deres krondiamantbryllup 25.11.1980 modtog denne lykønskning:
blev den alligevel rammet ind og hængt op på væggen.
Året efter døde de begge to. Thora først og efter 2 måneder Jeppe. Der blev sat punktum efter 70 års godt samliv.
Deres gravsted i Mølholm:
Kilde: Claus Rønlevs slægtsforskning på kiwitrees/Jeppe Knudsen