Claus Rønlev

Slægtsforskning

Øvrige artikler: "Brug unik søgemulighed i SLÆGTSFORSKERNES BIBLIOTEK"

På Slægtsforskernes Bibliotek https://bibliotek.dis-danmark.dk/ er der mulighed for en almindelig søgning i bibliotekets mange titler.

Men der er også et felt til Alternativ søgning - fritekst søgning i bibliotekets mange tusinde online værker. Det er "Google Tilpasset søgning" og er - som det antydes - et værktøj, der stilles til rådighed af Google. I det følgende kalder jeg blot feltet fritekst søgning.

SB

Det er en ret unik søgemulighed for slægtsforskere, der er på anejagt. Jeg vil nævne nogle eksempler:

Jeg har en ane: gårdfæster Niels Rasmussen i Tommerup sogn på Fyn. Ifølge kirkebogen ved børnenes barnedåb bor familien i "Usselhusene". Det kunne være interessant at finde ud af, hvad "Usselhusene" er for noget. Jeg foretager en fritekst søgning og skriver "Usselhusene". Der kommer 2 hits, bl.a. "Historiske Oplysninger om Tommerup Sogn". Jeg klikker på den, downloader PDF-filen og søger i den efter "Usselhusene" med Ctrl+f og får 17 hits. Selvfølgelig søger jeg også i PDF-filen efter "Niels Rasmussen" og får 5 hits, hvoraf de 2 er om min Niels Rasmussen og hans køb af fæstehuset i 1764. Ved søgning i PDF-filer skal du være opmærksom på, at der i mange bøger er et personregister med navne opført som "Rasmussen, Niels". I så tilfælde er du nødt til danne søgeordet på samme måde, ellers vil du ikke opnå søgning i navneregistret.  

Sabine Seidelin er et ret ubeskrevet blad i en anetavle. Jeg foretager en fritekst søgning og skriver "Sabine Seidelin" (husk anførselstegn, når du søger efter et navn). Der er 1 hit: "Familien Visby", som jeg klikker på og downloader. En søgning i PDF-filen efter "Sabine Seidelin" med Ctrl+f giver 2 hits, men jeg kunne også nøjes med at søge efter "Seidelin". Det giver 10 hits. Måske kan jeg bruge de øvrige oplysninger også. 

I et opslag på Facebook har jeg læst om den store drukneulykke den 21. november 1893, hvor 26 fiskere af Harboøre sogn forulykkede. En fritekst søgning på "1893 Harboøre ulykke" (uden anførselstegn - ellers vil det kun være den angivne tekststreng, der søges efter) giver en del hits, men som sædvanlig hos Google arrangeret efter, hvad der anses for mest relevant. Men vi kan se, at der på biblioteket er mange titler, der omtaler den forfærdelige drukneulykke og den efterfølgende begravelsesceremoni, hvor præsten talte dunder til de efterladte om deres "skyld" i ulykken.

Det var 3 praktiske eksempler, hvor der var gevinst ved søgning. Det er der selvfølgelig langt fra hver gang, man søger. Men jeg kan kun anbefale at bruge fritekst søgning hver gang, du søger oplysninger om en ane eller begivenhed, især hvis person- eller stednavnet er lidt usædvanligt. En søgning efter "Hans Jensen" giver for mange hits. Men "ridefoged Hans Jensen" (med anførselstegn) giver 2 hits. Og "husmand Hans Jensen" Vellinge (med anførselstegn som anvist) giver 6 hits.

I eksemplerne har jeg brugt Google Chrome som browser. Google Chrome og Firefox anser jeg for at være de bedste til at vise PDF-filer.  

Prøv det. Øvelse gør mester.