Jens Christian Frederiksen (1871-1947) kom til verden og forlod den igen i Lintrup i Holsted sogn. Han var gårdejer, da han i 1931 skrev "Historiske Efterretninger om Holsted Sogn (Malt Herred) samt Træk fra Nutiden". Bogen afsluttes med en indholdsfortegnelse og indledes med disse forord: 

                                                 Nutid skal af Fortid lære,

                                                 Tro mod Arven flittig nære,

                                                 samle ind af Guld, der findes,

                                                 medens svundne Tider mindes.

                                                                            (Decbr. 1928).

Lad disse fire Linier, der faldt mig i Pennen, da jeg samlede ind af de gamle Minder, staa som et Motto over Arbejdet, der nu er udført. Det har naturligvis sine Mangler, kunde være gjort bedre af andre, er nærmest Lejlighedsarbejde og et første historisk Forsøg.

Begyndelsen til mine første Optegnelser ligger mange Aar tilbage, idet jeg allerede som Dreng havde hørt mange overleverede Fortællinger om dette og hint, og navnlig havde Fader saa ofte fortalt om Slægten, der havde boet paa den samme Gaard i Lintrup i snart 300 Aar, og om de endnu bevarede ældgamle Navne paa Vange, Tofter, Enge, Bakker, Høje, Dale og Veie.

Det var derfor intet Under, at mit første Samlerarbejde gjalt Lintrup. I November 1923 blev der imidlertid afholdt et Møde hos Konditor Grundahl i Holsted, efter Indbydelse af daværende Dommer Frost, til Drøftelse af Spørgsmaalet om Indsamling af gamle Minder i Holsted Sogn.

Paa Mødet blev nedsat et Udvalg til Sagens Fremme af følgende: Dommer F r o s t, Konditor G r u n d a h l, Holsted, Grd. J e n s  C h r. F r e d e r i k s e n, Lintrup, Rentier H. J. J ø r g e n s e n, Sekjær, og N. K. H a n s e n, Stationsbyen. Som Sekretærer: Lærerne A. E. P e d e r s e n, Lintrup, og C a r l  S ø g a a r d, Holsted, samt Dyrlæge C. S ø r e n s e n, Holsted. Udvalgets Arbejde fik dog ikke stor Betydning ud over, at Sagen nu var rejst.

Jeg fortsatte Arbejdet, der nu kom til at omfatte hele Sognet, gennemgik en Del trykte Kildeskrifter; men for at det skulde faa historisk Betydning maatte der Arkiv-Studier til. Der blev nu fra ledende Mænd indenfor Holsted Sparekasses Bestyrelse og Garantskab bebudet mig Tilskud af Sparekassens Midler, dersom jeg vilde fortsætte med Arbejdet. Det er derfor først og sidst Sparekassens Bestillings- og Tillidsmænd jeg skylder en særlig Tak for, at Bogen blev fuldført. Ogsaa Tak til Konditor Grundahl og andre, som har givet mig Oplysninger af Interesse. Tak til Arkivarer ved de forskellige Arkiver og Bibliotekarer ved Biblioteker for Venlighed og Hjælpsomhed, der er vist mig. Foruden Holsted Sparekasse har Bestyrelsen for "Historisk Samfund for Ribe Amt" og Holsted Sogneraad ydet mig Hjælp til Udgivelsen. For disse Tilskud bringer jeg de paagældende min bedste Tak.

Maatte saa Bogen bidrage til at fremme Kærligheden til Hjemstavnen og dens Minder, og maaske hos en og anden vække lidt mere Interesse og Sans for Slægtens Arv, da er Hensigten i nogen Maade naaet.

 

     Lintrup pr. Holsted, i November 1931.

 

                                                     Jens Chr. Frederiksen.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.