Ludvig Sofus Jespersen (1883-1934) kom til verden i Nørre Vejen i Rind sogn syd for Herning. I 1920 ses han som førstelærer i Starup sogn, og i forbindelse med dødsfaldet er han nævnt som førstelærer i Sdr. Vilstrup skole ved Kolding. I 1920 fik han udgivet "Fra Starup Sogn (Skads Herred). Spredte Træk af et Hedesogns Historie". Forfatterens forord lyder:

Mange Sognes Historie er allerede skrevet, og det var saaledes ikke nogen ny Ide, da enkelte interesserede Mænd drøftede Tanken om at faa Starup Sogns Historie skrevet. Ved et Møde, hvor en stor Del af Sognets Beboere var til Stede, fremsatte Sognefoged H. Hansen Tanken, og den vandt straks Tilslutning, saa der blev valgt et Udvalg til at søge Planen virkeliggjort. Det var i Foraaret 1914.

"Historisk Udvalg for Starup Sogn" kom til at bestaa af følgende:

Gdr. Jørgen Jørgensen, Gastho, Lærer Poulsen, Hesselbo (døde inden Arbejdet blev begyndt), Gdr. Ivar M. Thovtrup, Tofterup, Gdr. Hans Hansen (jun.) S. Starup, Gdr. Hans Jakobsen, S. Starup, Hmd. P. Kr. Mikkelsen, Puglund, Gdr. Jørgen Thomsen, Vetterp, Sognefoged H. Hansen, N. Starup, og undertegnede, der blev Formand for Udvalget.

Udvalgets Arbejde er især gaaet ud paa at samle, hvad der kunde fremdrages i selve Sognet; men det blev snart klart, at hvis Sognehistorien skulde blive nogenlunde fuldstændig, vilde det kræve betydelige Arkivstudier. Disse, saavel som den redaktionelle Del af Arbejdet, er udført af Udvalgets Formand.

Efter en 6-aarig Forberedelse kan Bogen vel ikke kaldes et Hastværksarbejde; men den er et Fritidsarbejde og et Førstearbejde, et historisk Forsøg.

Naar Bogen udsendes i flere Dele, er det dels af praktiske, dels af økonomiske Grunde.

"Fra Starup Sogn" er i alt væsentligt skrevet paa Grundlag af utrykte Kilder. 1. og 2. Del er bygget paa Arkivernes gulnede Materiale med lidt mundtlig Fortælling hist og her. 3. Del er udelukkende bygget paa mundtlig Fortælling, især af Udvalgets Medlemmer.

Jeg takker Udvalgets Medlemmer for godt og fornøjeligt Samarbejde. Ogsaa Tak til andre, som har givet Oplysninger af Interesse. Tak til Arkivarerne ved de forskellige Arkiver for Venlighed og Hjælpsomhed, der er vist mig.

Starup Kommune har bevilget mig 50 Kr. som Hjælp til Arkivstudier.

Bestyrelsen for "Den grevelige Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse" har vist Arbejdet sin Interesse ved at bevilge mig 300 Kr. til Udgivelsen.

For disse Tilskud bringer jeg de paagældende min bedste Tak.

Maatte saa Bogen bidrage til at fremme Kærligheden til Hjemstavnen og dens Minder og maaske vække lidt mere historisk Sans hos en og anden, da har Arbejdet sin Berettigelse, og da har det, trods dets Mangler, baaret gode Frugter.

 

     Starup Skole, Marts 1920.

 

                                  L. JESPERSEN.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.