Jeppe Hejbøl (1867-1949) kom til verden i Højlund, Ølgod sogn og blev i dåben kaldt Jeppe Heibøl Nielsen. Han blev skolelærer og skrev i 1940 "Ansager Sogns Historie". Bogen indledes med:

FORORD


Det var ikke med ublandet Glæde, jeg gik ind paa at overtage dette Arbejde. Ganske vist var jeg glad for at være med i et Arbejde, der havde min fulde Interesse, men jeg kendte jo dog lidt til min egen Begrænsning og mine manglende Evner samt til Arbejdets Vanskelighed.

Da det imidlertid blev hævdet fra flere Sider, at der ikke fremdeles burde ventes efter en Mand, der var udrustet til Opgaven med specielle Evner og Anlæg, men at der skulde tages fat med de forhaandenværende Kræfter, og da ingen af Udvalgets øvrige Medlemmer var saaledes stillede, at de kunde ofre Sagen den nødvendige Tid, saa vovede jeg at tage fat paa Opgaven.

Nu ved Arbejdets Afslutning ønsker jeg at bringe mine Medhjælpere en varm Tak for den Hjælp, de saa beredvillig har ydet mig, ligesom jeg maa bede dem undskylde, hvis fremsendte Stof det har været nødvendigt at reducere. En særlig Tak til Forretningsudvalget, specielt Formanden, Købmand P. I. Nissen, for stadig udvist Velvilje.

Endvidere skylder jeg en stor Tak for den Velvilje, der er vist mig ved at give mig Adgang til de forskellige Arkiver — paa „Nørholm", paa Dommerkontoret i Varde, i Præstegaarden samt Sogneraadets Kontor.

Naar Bogen nu foreligger, maa jeg først og fremmest bede om Overbærenhed — om skaansom Bedømmelse. Nogle vil antagelig finde, at en Del er taget med, som kunde være udeladt, medens andre maaske vil savne baade Navne og Begivenheder af forskellig Art — eller ogsaa vil der maaske kunne paavises fejlagtige Angivelser. Men selv med de Mangler, der hæfter ved Arbejdet, er det dog mit Haab, at Bogen alligevel vil virke til Fremme af Interessen for og Kærligheden til vort Sogn og dets Minder — og at fremhjælpe Sammenholdet om disse Minders Bevarelse. Forhaabentligt fremstaar saa senere en Mand — eller Kvinde — med særlige Evner, som kan fortsætte Arbejdet.

Hvad der forekommer i Bogen uden Angivelse af Forfatter eller Kilde er skrevet eller omarbejdet af mig. Andre Afsnit er optaget under vedkommende Forfatters Navn og i dennes egen Fremstillingsform. Indledningen er skrevet af min Søn, Seminarielærer Johs. Hejbøl, Nr. Nissum.

Bogen udkommer i en mørk Tid. Ikke blot fordi vi er midt i Aarets koneste Dage, men der har jo desuden siden 9. April hvilet et Tryk over alle Danske — og ingen véd, hvad Fremtiden bærer i sit Skød. Vi finder imidlertid Trøst i vor Konges Ord paa hans 70-Aars Fødselsdag den 26. September: „End er der en Gud foroven, der raader for Danmarks Sag“ — og vi siger med hele den kristne Menighed i Danmark: Gud bevare Danmark! Gud bevare Kongen! For egen Regning tilføjer vi: Gud bevare ogsaa den lille Plet, der kaldes Ansager Sogn!

 

                                                                                          JEPPE HEJBØL

En søgbar PDF-fil kan downloades via dette link.