Oluf August Nielsen (1838-1896) blev født på "Endrupholm" ved Bramminge i Vestjylland som søn af en proprietær. Allerede i 1860 debuterede han som forfatter af historiske publikationer. I 1867 skrev han doktordisputats: "Bidrag til Oplysning om Sysselinddelingen i Danmark". Mange af hans tidlige historiske bøger og artikler omhandler herreder i Vestjylland. Fra 1869 blev han arkivar ved Københavns rådstuearkiv, og det var med denne baggrund, at han i 1877 gav sig i kast med beskrivelsen af Københavns historie indtil 1730 i seks bind. Sidste bind indledes med:

Nærværende sjette Del har i visse Henseender Lighed med det af mig 1884 udgivne Skrift "Kjøbenhavn paa Holbers Tid", der dog kun var et Lejlighedsskrift, til hvilket jeg ingen Forarbejder havde, da dets Udarbejdelse blev mig overdraget i Februar samme Aar, som det skulde foreligge færdigtrykt i November. De Undersøgelser, hvorpaa Fremstillingen hvilede, vare derfor ikke meget grundige, hvorimod det til nærværende Skrift har været min Opgave et gennemgaa et meget betydeligt Stof, hvilket har været henved tre Aars møjsommelige Arbejde. Fremstillingen har imidlertid maattet lide under, at jeg ikke kunde genoptage de Partier, der vare fremstillede i mit ældre Skrift, og har maattet lade meget fremtræde alene som Tillæg og Rettelser til dette.

Hermed afsluttes dette Skrift, som jeg vel til sine Tider havde tænkt at føre frem til 1807, men af forskellige Grunde nu finder det rettest at afbryde. Det er jo nu ogsaa blevet overflødigt ved det grundige Arbejde af Hr. C. Bruun, der foreligger i hans "Kjøbenhavn", medens meget ogsaa er fremkommet set i mere almindelig Belysning i Professor Dr. C. Holms interessante Danmark-Norges indre Historie under Frederik den Fjerde. Jeg har imidlertid ikke taget i Betænkning at udarbejde nærværende Del, fordi jeg dog har ment at kunne fremdrage et og andet nyt og i alle Fald har kunde give Supplement til de paa Kommunens Bekostning udgivne Kjøbenhavns Diplomatarium, der ender ved 1728.

Siden 1869 har det vigtigste af den Tid, jeg havde tilovers til videnskabelige Arbejder, været anvendt paa Kjøbenhavns Historie, men naar der ses hen til det videnskabelige Udbytte, kan det vel næppe siges at staa i Forhold til den anvendte tid, ligesom det er bekendt nok, hvor lidet det er lykkedes mig at give en populær Fremstilling; naar der paa den anden Side ses hen til, hvilke Kilder der gik til Grunde 1728, maa heri ligge en Undskyldning for Forfatteren, medens der efter den Tid foreligger et Stof, der næsten bliver altfor fyldigt. Det mest tiltrækkende for min Granskning har det altid været at faa noget ud af mangelfulde Kilder. For ikke at gøre Bogen altfor vidtløftig - den kunde med største Lethed være bleven dobbelt saa stor - har jeg dels holdt de fleste personalhistoriske Oplysninger tilbage, dels saa vidt muligt udeladt alt, hvad der vedkom Landets alminmdelige Historie, Regeringen og dens Embedsmænd og begrænset mit Arbejde indenfor Borgerskabets Omraade, hvilket vel kan have sin Berettigelse ved en Residensstads Historie. Jeg tror dog ogsaa nok under saa mange Aars vedholdende Arbejde med samme Emne i flere Henseender at have frembragt et Grundlag for Fremtidens Granskere, der for en stor Del ville blive fritagne for andre Arkivstudier end de militære.

Uagtet disse væsentlige Mangler har jeg dog været saa lykkelig at opnaa forskellige Understøttelser, uden hvilke dette Skrift ikke kunde have set Lyset. Kommunalbestyrelsen og Direktionen for den Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse bringer jeg herved min ærbødige Tak for deres Hjælp ogsaa til Udgivelsen af nærværende Del, hvis Indhold i mange Retninger er blevet beriget ved de interessante Uddrag af Samtidens Aviser, som Hr. Kontorchef Stolpe har meddelt mig.

        Maj 1892.

                                                                 O. Nielsen.

Det Kongelige Bibliotek har scannet bind 1-4. Jeg har efterbehandlet disse scanninger til pæne og søgbare PDF-filer. Bind 5 og 6 har jeg selv scannet til søgbare PDF-filer. De kan downloades via disse links:

1. bind: Kjøbenhavn i Middelalderen

2. bind: Kjøbenhavns Historie indtil Reformationens Indførelse

3. bind: Kjøbenhavn i Aarene 1536-1660, første del

4. bind:. Kjøbenhavn i Aarene 1536-1660, anden del

5. bind: Kjøbenhavn i Aarene 1660-1699

6. bind: Kjøbenhavn under Kong Frederik den Fjerde (1699-1730)