Camillus Nyrop (1843-1918) var født i København som søn af en kirurgisk instrumentmager. Som 24-årig fik han juridisk embedseksamen og virkede en kortere tid som sagførerfuldmægtig. Han blev tilknyttet Industriforeningen, og det førte ham til sin store virksomhed som industri- og håndværkshistoriker.

I 1912 påtog han sig at udarbejde: "Ved Alderstrøsts 50-Aars Jubilæum 1862 • 26 Februar • 1912 : Et Bidrag til Haandværkerbevægelsens og navnlig Haandværkerforeningens Historie". Han indleder bogen med:

FORORD

Håndværkerforeningens ifjor afdøde Formand Kaspar Rostrup kom til mig ikke længe for sin Død. Han kom med en Anmodning om, at jeg vilde overtage Udarbejdelsen af et Skrift i Anledning af Alderstrøsts forestaaende Jubilæum. Jeg indvendte, at min Tid var stærkt optagen, og at Ingen efter min Mening stod Opgaven nærmere end han selv. Hans mange Artikler i Foreningens Medlemsblad viste, at han sad inde med et omfattende Kjendskab til Foreningens og Alderstrøsts Historie. Desuagtet blev Resultatet imidlertid, at han gik fra mig med mit Tilsagn. Det var nu min Mening ved given Lejlighed nærmere at drøfte forskjellige Spörgsmaal med ham, ti, som det fremgaar af Medlemsbladet (1. og 15. September 1901, 1. Avgust 1907), saa vi ikke ganske ens paa alle herhen hørende Forhold. Hans uventede Død forhindrede desværre Virkeliggjorelsen heraf, og jeg har nu paa bedste Maade søgt at løse Opgaven i Overensstemmelse med mine Indtryk fra hin eneste Samtale med ham om denne Sag. Hvad Rostrup vilde, var formentlig ikke saa meget en Bog, der snævert holdt sig til Alderstrøst, som et helst större, festligt Skrift, der kunde vise Alderstrøst som Led i den Bevægelse, Haandværkerforeningen spiller en Rolle i. Herefter lagde jeg da min Plan, og med den for Öje studerede jeg det forhaandenværende Stof, særlig en Række ældre Protokoller. Hvad jeg her fandt, har jeg givet nedenfor, men jeg kan kun beklage, at Tiden ikke har tilladt mig at faa de forskjellige Afsnit støbt tættere sammen. Nogle Undersøgelser, jeg til dette Brug kunde have ønsket at gjore, har jeg umuligt kunnet overkomme. I Afsnittet om Rostrup har jeg søgt at vise hans personlige Stilling til hele den her omhandlede Udvikling, idet jeg samtidig har paapeget, hvilket stort Arbejde han her har udført. Idet jeg da vemodig mindes, at jeg har maattet undvære hans kyndige Medhjælp, skulde hele Bogen være et Skrift til Ære ikke blot for Alderstrøst og den Forening, der har rejst denne velsignelsesrige Stiftelse, men ogsaa til Ære for den Afdøde.

               I Februar 1912.

                                                            C. NYROP.

Det Kongelige Bibliotek har scannet bogen. Jeg har efterbehandlet denne scanning til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.