Jørgen Valdemar Christensen (1876-1934) kom til verden i Vollerup, Gimlinge sogn syd for Slagelse som søn af en boelsmand. Efter præliminæreksamen indledte han sin karriere som journalist. Han blev senere redaktør af Ringsted Folketidende og var samtidig en meget aktiv foreningsmand, bl.a. som byrådsmedlem og landstingsmedlem. Som skribent var han meget flittig og dyrkede bl.a. sin lokalhistoriske interesse.

Året efter hans død udkom: "Ringsted fra Saga- til Samtid". Bogen indledes med:

FORORD

Da min Mand i sin Tid afsluttede dette Arbejde om Ringsted, var det hans Mening, naar hans Blad „Ringsted Folketidende" havde trykt det som spredte Artikler under Titlen „En ny Historie om en gammel By“, da at sammenarbejde disse og afslutte dem med en Skildring lige op til de sidste Tider med „det nye Ringsted“s Udvikling efter Købet af Klostret og St. Bendts Frilæggelse og udgive det hele i Bogform. Han har selv paa Manuskriptet til den første Artikel kaldt den: „Ringsted fra Saga- til Samtid“ samt før Indledningskapitlet „til en ny Ringsted-Historie, der berører hele Midtsjælland“ skrevet, hvad Jeg her gengiver med hans egne Ord.

„Det er c. 20 Aar siden Jeg gennem „Folketidende“ udgav den første Skildring til Ringsteds Historie, kaldet „Af Ringsteds Saga“. Bogen har været udsolgt i den sidste halve Snes Aar. Og det er betegnende for Interessen, at den antikvarisk naaede op i den femdobbelte Pris af, hvad „Folketidende“ solgte den for. Jeg har nu begyndt paa Udarbejdelsen af sidste Afsnit af en ny Ringsted-Historie. Naar den bliver færdig til Offentliggørelse kan endnu ikke siges med Bestemthed, da Forundersøgelserne er meget omfattende. Men for at give „Folketidende“s Læsere en Forestilling om Arbejdets Natur, gengiver vi i vort Julenumer Optakten til dette Arbejde: Indledningskapitlet om Byens Begyndelse paa Midtsjællands øde, skovklædte Mark.“

Min Mand naaede ikke at fuldføre sin Plan. Men selv om den endelige Afrunding af Arbejdet ikke har fundet Sted, har Jeg følt det som min Pligt imod ham at udgive Artiklerne samlet i Bogform, for at det Stof, han har samlet gennem mange Aars flittigt Arbejde, ikke skal lide Dagbladsartiklers Skæbne: hurtig Glemsel og Død, men blive bevaret til mulig Glæde for nulevende Ringstedere og andre Interesserede og til Støtte for senere Forskere.

    Ringsted, September 1935.

JOHANNE CHRISTENSEN

Slægtsforskernes Bibliotek har scannet bogen, der er uden ophavsret til en søgbar PDF-fil, der kan downloades her fra siden via dette link.