Hans Victor Clausen (1861-1937) kom til verden i Odense som søn af en farver. Han blev student fra Odense og tog som 24-årig magisterkonferens i historie. I 1887 blev han knyttet til Frederiksberg Gymnasium, hvor han virkede indtil 1926. Ved siden af lærergerningen syslede han meget med sin interesse for topografi og fik udgivet flere bøger, bl.a. "Fra Holbæk amt : Topografisk-historiske skildringer", der anses for at være en af de bedste hjemstavnsskildringer.

Bogen afsluttes med et godt register og indledes med disse forord:

Idet jeg overgiver disse skildringer til offentligheden, er det min pligt at bringe min bedste tak til bestyrelsen for »Historisk Samfund for Holbæk Amt«, hvem opgaven skyldes og som på forskellig måde har stået mig bi. Indenfor denne bestyrelse må jeg især henvende min tak til borgmester Hansen, redaktør H. J. Hansen og kreslæge Møller; dem skylder jeg trofast hjælp med råd og dåd; den første og den sidste desuden de to stykker om »det nye Holbæk« og »det nye Kalundborg«.

Men endvidere bringer jeg Nationalmusæets to afdelinger tak for stor velvilje, særlig ved udlån af billedstof. Af musæets embedsmænd må jeg igen fremhæve magister Hugo Matthiessen, den kyndigste vejleder omkring i vore provinsbyers gamle gader, der har meddelt afsnittene om »det gamle Holbæk« og »det gamle Kalundborg«, samt arkitekt G. M. Smidt, hvis bistand især til fremskaffelsen af billederne jeg ikke kunde have undværet. Endelig takker jeg cand. mag. Therkel Mathiassen for det arkæologiske stykke i indledningen (S. 12—22).

Bogen er tænkt også at kunne benyttes som vejledning for turister; den indeholder for dem anvisning på vej og sti, på gæstgivergårde og kroer, men giver intet om dampskibs-, motorbåds- og automobilruter og om taxterne for disse; alt sådant falder i disse år ind under det usikre. På dette sted skal gives en anvisning for vandrerne: brug generalstabens kort i 1 : 40,000; målebordsbladene giver lidet mere, kræver mere plads og falder dyrere; det i bogform udkomne kort: Danmark i 1 : 160,000. II, Øerne er ikke fyldestgørende, navnlig ikke ved vandringer i skovene og til aflæsning af højt og lavt.

Læserne vil blive opmærksomme på, at Samsø og Sejrø ikke er medtagne; de fortjæner enkeltskildringer i Holbæk Amts tidsskrift.

                                                                     FORFATTEREN.

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.