Lyder Sørensen Høyer (1706-1757) var født i Aalborg, hvor han blev student. I en periode var han typografisk korrektør, og fra 1739 og til sin død var han sognedegn i Grevinge og Odsherred.

Niels Peter Ferdinand Petersen (1847-1931) kom til verden i København som søn af en tjener. Han dimitteredes fra Blågårds Seminarium som 20-årig og beklædte flere lærerstillinger, inden han i 1888 fik sin slutstilling som førstelærer og organist i Blidstrup. Han kaldte sig Ferd. Petersen-Blidstrup og under dette navn fik han i 1887 udgivet og påny i 1921 en forøget udgave af sin bog: "Degnen Lyder Høyers Beskrivelse af Grevinge Sogn : Haandskrift fra Aar 1750". Han indleder med disse forord:

Lyder Høyer, Degn i Grevinge fra Aar 1739 til 1757, har efterladt nærværende Sognetopografi i et Haandskrift (Thottske Samling 1412—13, 4to, i Det kgl. Bibliotek). Paa Grundlag af dette Haandskrift, men i Uddrag, udgav jeg 1887 en top. Beskrivelse af Grevinge Sogn. Da dette 1ste Oplag i længere Tid har været udsolgt, og Bogen gentagende har været efterspurgt, samt det maa antages, at den historiske Sans i det sidste Slægtled er bleven vakt i videre Udstrækning, udsender jeg den nu i 2det Oplag og efter Sagkyndiges Raad: Lyder Høyers Skrift i sin Helhed. Hertil har jeg føjet en 2den Del i Tilslutning til Manuskriptet, idet jeg har fortsat, hvor Lyder Høyer slap, samt har forsøgt yderligere at skildre Landbolivet i hin Tid.

Hjælpemidler dertil har været: Mundlige Meddelelser af gamle i Sognet; de af den flittige Samler, Forfatteren Lars Andersen i Høve, udgivne Folkeminder fra Odsherred; Samlinger i Landsarkivet, Rigsarkivet, Det kgl. Bibliotek, Universitetsbiblioteket, Matrikelkontorets, Nationalmuseets og Stednavnekontorets Arkiver.

For al velvillig Imødekommen hos Sagkyndige ved mine Undersøgelser i Arkiverne bringer jeg min Tak.

I Noter, som følger umiddelbart efter Lyder Høyers Tekst, har jeg søgt af give nogle Oplysninger til denne, samt faaet oversat Fremmedord og Inskriptioner. Henvisning til disse Noter er anført med Løbenumre ved de paagældende Ord i Teksten.

Efter Kort i Matrikelkontoret har jeg kopieret Byplaner med Gaardenes Beliggenhed inden Udflytningen, samt betegnet Gaardene ved Numre i Rækkefølge, som Lyder Høyer gør det. Der er herved givet Sognets Beboere en Hjælp til at vide, hvor deres Forfædres eller Forgængeres Gaard laa. Endvidere har jeg efter det minorerede Kort i Matrikelkontoret tegnet et Kort over Sognet med Gaardenes og tilhørende Jorders nuværende Beliggenhed.

Clicheen til Stenen med Helleristninger er mig i sin Tid overladt af Det kgl. nord. OIdskriftselskab; til Grevinge Kirke af nu afd. Angelo Haase, der har tegnet den; til Grevinge Præstegaard og til Billedet af Gmd. Jens Jensen af Hist. Samf. f. Holbæk Amt. De fleste af de andre Illustrationer er reproducerede efter Fotografier af Fotograf Bay i Asnæs.

Det har været mig kært at sysle med dette Arbejde, efter at ieg tog min Afsked som Lærer. Ved den ret store Tilslutning til Subskriptionen, samt ved den Understøttelse, jeg er taknemlig for at have modtaget, mener jeg at kunne udgive Bogen uden direkte Pengetab. For at undgaa dette, har jeg maattet lade Værket trykke med lidt mindre Typer og i større Format end oprindelig tænkt, hvorved Arkantallet er formindsket en Del.

 

              København, i Juli 1921.

 

                                               FERD. PETERSEN-BLIDSTRUP. 

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.