Frederik Algreen-Ussing (1838-1869) blev født på Frederiksberg som søn af en overretssagfører. Han gik i faderens fodspor og tog som 23-årig juridisk embedseksamen, der førte ham til ansættelse inden for offentlig forvaltning. Ved siden af dette virke dyrkede han sin interesse for personalhistorie og topografi og fik udgivet mange artikler og bøger, herunder i 1861 "Historisk-topographiske Efterretninger om Arts-Herred, der indledes med:

Det er bekjendt, at den i Aaret 1852 bortdøde Pro­fessor, dr . theol. I . H . L a r s e n  i den lange Aarække, hvori Han levede som Sognepræst i Holbek, nærede en overordentlig Interesse for Amtet og dets Forhold, hvilket ogsaa bevægede ham til, maaskee med større Iver og Varme end Skarpsind og Indsigt, at samle vidtløftige Bidrag til Amtets Beskrivelse og Historie. Kun to Dele af denne Beskrivelse over Holbek Amt saae Lyset, nemlig over Ods- og Skippinge-Herrederne i 1832 og over Tudse Herred 10 Aar efter, i 1842. Imidlertid vedblev Han ufortrødent at samle Materiale til de andre Herreders Beskrivelse, Han corresponderede bestandig med Præster og Skolelærere, bereiste selv de forskjellige Egne og omredigerede stadig paany sin Beskrivelse, som Han meddeelte Præsterne til Gjennemlæsning og Rettelse. Ved sin Død efterlod Han saaledes en betydelig Samling af Manuscripter, henhørende til Amtets Historie; en Deel af disse — den, man nærmest kan betegne som  S a m l i n g e r n e  til Amtets Historie, hans egenhændige Udkast og hans Brevvexling i denne Anledning — tilfaldt Universitets-Bibliotheket i Kjøbenhavn, som han allerede i levende Live havde givet Løfte om denne Gave; en anden Deel tilfaldt det Kongelige Nordiske Oldskriftselskabs historisk-archæologiske Archiv, og her findes navnlig de med hans egen Haand i hans sidste Leveaar reenskrevne Beskrivelser over Holbek By og over Arts-, Meerløse- og Løveherred.

Da disse Manuscripter paa de Steder, hvor de opbevares kun ere tllgjængelige for Faa, og de dog, trods alle deres Mangler, have endeel Interesse og ved deres Offentliggjørelse maaskee kunne fremkalde Tillæg og Berigtigelser, har jeg besluttet at meddele Læserne den Deel af dem, som formeentlig heri Egnen har den største Interesse, Beskrivelsen over Artsherred. Larsens Beskrivelse danner imidlertid kun Grundlaget for disse Meddelelser, idet jeg har tilføiet og forandret Meget efter de Samlinger jeg selv, for en stor Deel paa selve Stedet, har gjort til Herredets Beskrivelse og Historie, og navnlig tilhører den hvert Sogn vedføiede udførlige Oversigt over Præsterne ene og alene mig; derimod vil man lettelig gjenkjende Larsen i den Iver, hvormed næsten ethvert forekommende Stedsnavn er søgt forklaret og afledet af et Personnavn; i denne Henseende, som i flere andre, maa jeg overlade Ham baade Æren og Ansvaret for de fremsatte Paastande.

                                          F r e d.  A l g r e e n - U s s i n g.

Jeg har scannet bogen, der er trykt med gotisk skrift, til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.