Hans Peter Ernstsen (1843-1920) kom til verden i Ballerup som søn af en jordbruger. Han ses som skolelærer i Rørby fra 1870-1913. I sit otium skrev han: "Historiske Optegnelser fra Rørby Sogn", som blev udgivet i 1918 og indledes med disse forord:

„Mindet vel lader som ingen Ting, —

er dog et lønligt kildespring“ —

hedder det saa smukt og sandt. Men ligesom Mindet for den enkelte er en kilde til Sorg og Glæde, Vemod og Lykke, saaledes er der i det lille Samfund indenfor Hjemmet en fælles Erindringens Kilde, et fredhelligt Væld, om hvis Bred vokser de fagre Kærminder, hvoraf Forældre og Børn, Slægt og Venner i stille Timer fletter Glædens eller Sorgens kranse, dyrebare i Liv og Død.

Ogsaa den større Kreds, der omsluttes af et Sogns Grænser, har sine Samfundsminder, sine Erindringer om fælles Id og Stræben, maaske imellem om Kamp og Strid, men ogsaa om samdrægtigt Arbejde, om forenede Ønsker og Forhaabninger og om fælles Maal.

Nogle af disse Erindringer og Minder fra Rørby Sogn, særlig for de sidste 50 Aar, var det min Hensigt ved efterfølgende lille Skitse at fæste paa Papiret, idet jeg haaber derved at redde fra Glemsel et og andet, der kan have Interesse for Nutiden og maaske i enkelte Punkter blivende Værd for Fremtiden. Og er det mit Haab, at mit lille Arbejde, der er fremgaaet af levende Samfølelse overfor mit Sogns Beboere, ogsaa af disse vil blive modtaget med venlig Forstaaelse og skønsom Kritik.

Af skriftlige kilder har jeg paa enkelte Steder benyttet følgende:

Traps Beskrivelse af Danmark, forsaavidt den omgaar Rørby Sogn:

Fr. Algreen-Ussings „Hislorisk-topografiske Efterretninger om Arts Herred":

J. P. Jensens „Den gudelige Forsamlingsbevægelse paa Tissøegnen 1830—1848" og sammes „Skildringer fra Bondebevægelsens første Kampaar":

endelig Helvegs „Kirkehistorie efter Reformationens Indførelse".

Desuden har jeg personlig modtaget Meddelelser fra forskellige, som jeg herved bringer min bedste Tak. Særlig takker jeg min mangeaarige Ven og Foresatte Hr. Provst Hertz i Finderup, forhenværende Lærerinde Dorthea Jørgensen og Sogneraadsformand Karl Nielsen i Kærby, Gaardejer Jens Pedersen i Uggeløse, og endelig min kære Svigerinde Marie Nielsen, hvis enestaaende Hukommelse har ydet mig en stor Hjælp ved Udredningen af de ofte indviklede Slægtsforhold mellem flere af de omtalte Familier; men sidst og mest takker jeg Sognets Beboere, de døde og de levende, hvis Liv og Virken for mig har været Kilden, hvoraf mine i det efterfølgende optegnede Erindringer er øst.

 

               Januar 1918.

                                                                      FORFATTEREN

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link