Anders Petersen (1827-1914) kom til verden i Bjæverskov på Østsjælland og blev først udlært som væver. Som 28-årig dimitterede han som lærer og etablerede sig i Vallø. Efter en tidlig pensionering dyrkede han sin interesse for lokalhistorie og fik udgivet flere anerkendte værker, bl.a. "Vallø og Omegn. En historisk Skildring", der udkom i 1877.

Bogen indledes med disse forord:

Ligefra min Barndom af har jeg altid følt baade Lyst og Trang til at kjende min Fødeegns Historie og de Personer, som have levet der. Da jeg i en modnere Alder kom til at bo nær det gamle bekjendte Vallø og daglig færdedes mellem de historiste, tavse og dog saa talende Minder, forundrede det mig, at denne Borg og øvrige Gaarde i Herredet samt disses Ejere ikke havde været skildrede i et særligt Skrift.

Uagtet jeg ingenlunde var blind for Vanskeligheden ved at tage fat paa en saadan Beskrivelse, og skjønt jeg villig indrømmer, at mine egne Kræfter kun vare ringe, ligesom jeg ikke vilde have let ved at skaffe Midler tilveje til Udgivelsen, vovede jeg dog af Kjærlighed til Sagen at begynde paa Udarbejdelsen af et saadant Værk.

Det Foreliggende er Udbyttet af lang Tids Søgen og Forskning, og har lidt efter lidt formet sig til et, om end ufuldkomment Hele.

Skjønt Henvisningerne løbe betydeligt op, vilde deres Tal dog være bleven langt større, saafremt Kilden hvert Sted skulde have været anført.

I de offentlige Biblotheker og de Arkiver, hvortil jeg har havt Adgang, særlig „det kongelige Gehejme-Arkiv" og „det oldnordiske Museums Arkiv", har jeg mødt den største Forekommenhed. Ogsaa fra forskjellige andre Sider har der været vist mig stor Velvillie ved at meddele mig Oplysninger og yde mig Hjælp ved Arbejdets Gjennemsyn. For alt hvad der i saa Henseende er kommet mig til gode, benytter jeg Lejligheden til her at udtale min forbindtligste Tak og Erkjendtlighed.

I den Tro, at dog enkelte af disse Optegnelser kunde have mere end blot lokal Interesse, har jeg vovet at overgive dette lille Skrift til Offentligheden, og haaber jeg, at det maa finde en velvillig Modtagelse.

 

                            V a l l ø b y,  22. December 1877.

                                                                                             Forfatteren.

 

Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.