Christian Villads Christensen (1864-1922) kom til verden i Nørbæk sogn, Viborg amt som søn af en skolelærer og kirkesanger. Efter embedseksamen blev han assistent i Rigsarkivet, der senere førte ham til stillingen som arkivar ved Københavns rådstuearkiv. Han skrev doktordisputats om "Baareprøven" og er kendt for en omfattende historisk produktion. Fra 1896-1911 var han redaktør for "Samlinger til Jydsk Historie og Topografi".

Hans Vilhelm Hansen (1847-1935) blev født i Aasum på Fyn som søn af en murer. I mange år var han tilknyttet Nykøbing som sognepræst og Morsø Sønder herred som provst.

"Nykjøbing paa Mors 1299-1899. Udgivet af Nykjøbing Byraad med et Tillæg af Sognepræst Vilh. Hansen i Nykjøbing" blev udgivet i 1902. Forfatteren indleder med disse forord:

Den 13. Juli 1899 var det 600 Aarsdagen for den ældste historiske Efterretning om Nykjøbing paa Mors, som er bleven overleveret til os. Byraadet havde besluttet at højtideligholde denne Mærkedag som en almindelig Festdag for Byen; men denne Plan blev ikke udført, fordi Dagen faldt midt under den store Arbejdsstandsning i 1899, der i en By som Nykjøbing med sine mange Arbejderfamilier føltes overordentlig tungt. Dog skulde d. 13. Juli ikke derfor gaa upaaagtet hen. Paa selve Mærkedagen sammentraadte Byraadet og bevilgede en Sum til Udgivelse af et Mindeskrift om Byen. Angaaende Udarbejdelsen heraf havde Byraadet allerede tidligere nedsat et Udvalg, bestaaende af Borgmester C. B. V. Hansen, Distriktslæge A. C. Faartoft og Sognepræst Vilh. Hansen, og Udvalget havde henvendt sig til Godsejer C. C. Mansa til Sø, der gennem mangeaarige Arkivstudier har samlet et righoldigt Materiale til Morsøs og de omliggende Landsdeles Historie. Han paatog sig ogsaa beredvilligt Ophaven; men en langvarig Øjensygdom nødte ham kort efter til igen at opgive den, og Arbejdet blev da overdraget til underskrevne. Godsejer Mansa viste dog vedblivende sin Interesse for Sagen ved at overlade mig til Afbenyttelse sine Samlinger angaaende Nykjøbing By, og Laanet af disse Samlinger, for hvilket jeg herved bringer Godsejer Mansa min Tak, har bidraget ikke lidet til, at Efterretningerne om Byens Fortid har kunne blive saa fyldige, som de nu er.

Vanskeligheden ved at skrive en Bys Historie, som man kun kender lidet til af Selvsyn og bor langt borte fra, blev i dette Tilfælde lettet betydeligt for mig derved, at Udvalget straks paatog sig at sørge for Udarbejdelsen af Bogens sidste Afsnit, der skulle omhandle vore Dages Nykjøbing. Hvervet blev overdraget Sognepræst Vilh. Hansen; hvor omhyggeligt det er udført, viser det nu foreliggende 4de Afsnit af Bogen, og desuden har Sognepræst Hansen ved sit mangeaarige Kendskab til Byen og sine store Interesse for den ogsaa paa mange andre Maader været mig til Hjælp under Arbejdet.

Ved Borgmester Hansens Forflyttelse i Foraaret 1901 valgtes Byraadsmedlem, Kancelliraad H. Nielsen til at udfylde hans Plads i Udvalget, og jeg har Grund til at paaskønne den Imødekommenhed, der baade før og efter den Tid er vist mig fra Udvalgets Side. Nykjøbing Byraad fortjener en særlig Tak, fordi det har taget Initiativet til dette Arbejde og skaffet Midlerne til dets Udførelse. - Ved en Overenskomst med »Selskabet for jydsk Historie og Topografi« er det muliggjort, at Bogen kan tilstilles dette Selskabs Medlemmer, imod at Selskabet har ydet et Tilskud til Udgivelsen.

Maatte Byen faa Glæde og Ære af dette Skrift, og Byraadets smukke Eksempel finde Efterfølgere!

 

          Frederiksberg i November 1902.

                                                                             Chr. Villads Christensen

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link