Anders Rasmus Eriksen (1859-1928) kom til verden i Fillerup, Odder sogn som søn af en gårdmand. Han slog sig ned i Odder som landinspektør og er samtidig kendt for at have skrevet en del mindre slægtsbøger, der desværre ikke kan lånes på biblioteket. I 1927 sagde han ja til opfordringen fra Odder Avis om at beskrive Hads herreds historie, først som artikler i avisen og i 1928 som bog: "Bidrag til Hads Herreds Historie".

Jeg citerer bogens forord:

Da denne Bog muligvis vil finde Læsere, som ikke allerede har fulgt dens Tilblivelse i ODDER AVIS, skal vi give nogle Oplysninger derom:

I Sommeren 1927 henvendte vi os til Landinspektør A. Eriksen i Odder og foreslog ham, som den kyndigste Lokal- og Personalhistoriker i denne Egn, at skrive en Serie Artikler i ODDER AVIS til eventuel senere Udgivelse i Bogform. Landinspektøren indvilgede heri og sendte os først følgende Forord, som fandtes i ODDER AVIS den 20. Juni 1927:

 

„Redaktionen af ODDER AVIS har henvendt sig til mig om at skrive Artikler i Bladet vedrørende historiske Begivenheder i Egnen knyttet til Personalhistorien.

Jeg har i flere Aar syslet med Fortidens Historie for denne Egn, dels gennem flere trykte Stamtavler, dels ved Studier i gamle Dokumenter.

Jeg har saaledes ved Imødekommenhed fra de respektive Ejeres Side gennemgaaet og foretaget Uddrag af alle Fæsteprotokoller fra Aakjær, Rathlousdal og Rodstenseje Godser, har noetet mig Uddrag af Jordebøger, Hoverifortegnelser og Folketællingslister for en stor Del af Egnen vedrørende ældre Tid, Uddrag af Kirkebøger, Skifteprotokoller, Matrikulen, gl. Matrikulskort, Udskiftningskort, Tyendefortegnelser, Justitsprotokoller, Pantebøger og en Mængde private Dokumenter.

Jeg har i det væsentligste holdt mig til Gaardenes Besiddere, dels af den Grund, at Gaardbesiddere havde en noget varigere Opholdsplads end Husmænd, dels fordi der først henimod Aar 1800 eksisterede en Husmandsstand, som havde nogen Varighed - bestod tildels af Krøblinge - dels mente jeg, at Arbejdet burde begrænses.

Naar jeg nu imødekommer den til mig rettede Opfordring om at give skriftlige Bidrag til Egnens Historie, maa man jo erindre, at det kun er Bidrag og ikke hele Historien, som rimeligvis vil lade vente længe paa sig. Men jeg haaber, at mine Artikler vil kunne danne Grundlaget for fremtidig Forskning, ligesom jeg haaber, de vil bidrage til, at flere faar Interesse for Egnens Historie, idet jeg formoder, at alle Personer, der lever nu og stammer her fra Egnen, vil finde deres Forfædre omtalt og ved Søgning nogenlunde let kan danne en Slægtstavle til Brug for deres Slægt.

Paa den anden Side er det af Vigtighed, at disse Oplysninger bliver baade rigtige og alsidige, hvorfor jeg opfordrer Publikum til i nogen Grad at være Medarbejdere og sende mig skriftlige Meddelelser om deres eventuelle Viden (med Navn og Underskrift) til Brug for disse Artikler, ligesom mulige Fejltagelser ved Publikums Hjælp kunde rettes.

Det kunde f. Eks. tænkes, at en bestemt Mand mig uafvidende har været gift anden Gang, og at det er hans sidste Kone og ikke den første, der har Børn, saaledes at disse af mig er fejl anført.

Ligeledes vil jo mange fjernere boende Folk, der har haft Slægt her, mulig kunne faa deres Viden forøget paa en nem Maade. Paa den anden Side maa det forstaas af Publikum, at jeg kun kortere omtaler, hvad tidligere findes trykt om Egnen.

 

                                                                                            A. Eriksen.“

 

Derefter fremkom første Artikel af Landinspektørens „Bidrag til Hads Herreds Historie“ i ODDER AVIS for den 1. Juli 1927, og Offentliggørelsen fortsattes periodisk indtil 6. November 1928, da vi bragte sidste Artikel.

Landsinspektør Eriksen døde den 8. August 1928, men var, inden Sygdommen tog hans sidste Kræfter, naaet saa vidt med Bearbejdelsen at sit store Materiale, at det, der var tænkt som første Halvdel af „Bidrag til Hads Herreds Historie“, naaede at komme  med, og det er det, der her præsenteres som en Helhed.

Tilbage staar et Afsnit, som hovedsagelig vedrører de enkelte Sognes Personalhistorie gennem Tiderne. Landinspektøren hentyder til det i sit foran citerede Forord, men det bestaar endnu af ubearbejdet Materiale, som dog temmelig sikkert ad Aare vil blive behandlet af en lokalt set kompetent Mand, hvorefter Offentliggørelsen muligvis vil ske paa samme Maade som for første Dels Vedkommende.

Nu udsendes altsaa „Bidrag til Hads Herreds Historie“, den fyldigste historiske Beskrivelse af Hads Herred, der findes, og det er vort Haab, at Bogen maa bidrage til Bevarelsen af Mindet om sin fortjenstfulde Forfatter, Landinspektør A. Eriksen, Odder.

 

                                                                                       ODDER AVIS.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link