Christian Carl Ludwig Hansen (1803-1886) var født i Augustenborg som søn af en lakaj. Han tog teologisk embedseksamen som 24-årig, og nogle år efter blev han ordineret kateket og førstelærer ved Borgerskolen i Skanderborg. Senere blev han kaldet til sognepræst i Føvling og Holsted, derefter Feldballe og Nødager og afsluttende i Skamby på Fyn. Han er desuden anerkendt som forfatter af flere historiske bøger og artikler, bl.a. "Beskrivelse over Skanderborg Bye og Slot", der udkom i 1833.

Bogen indledes med disse forord:

Der er ikke ret mange Kongeborge i Danmark, hvortil saa mærkelige Erindringer knytte sig, som Skanderborg. Her faldt Niels Ebbesen i Kampen for Fødelandet, da dette var sin Undergang nær, her opholdt flere af Danmarks virksomme Konger sig jevnligen, og her tilbagte vor store Christian IV sine Ungdomsaar og fik den Forkjerlighed for Søvæsen, som siden blev saa vigtig til Landets Hæder og Gavn. Denne Stedets Mærkelighed bevægede mig til at samle til Slottets og Byens Historie hvad der fandtes af utrykte Bidrag og hos vore Historieskrivere. Det var ingelunde lidet, jeg fandt; uagtet meget mere maatte have været at finde, hvis ikke uhældige Omstændigheder, som f. Ex. Amtsarchivets Brand paa Ringkloster i Begyndelsen af forrige Aarhundrede, havde ødelgt en stor Deel af de Kilder, som kunde have været brugelige her. Alligevel tjener det, som er tilbage, til at give en nogenlunde fuldstændig Oversgt over Byens og Slottets ældre Tilstand og Historie.

 

     Skanderborg, 1833.

                                                                                           Karl Hansen.

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link. Sidst i bogen er der 2 kort over Skanderborg fra henholdsvis 1677 og 1833.