Anders Christian Christensen Overgaard (1865-1924) blev født i Visborg Skovhus, Visborg sogn, Aalborg amt som søn af en landmand og blev i dåben kaldt Anders Christian Christensen. I 1892 er han nævnt som cand. theol., der er bosiddende i København, og omkring århundredskiftet ses han som sognepræst i Dover sogn i Skanderborg amt. Da han skrev bogen "Fra Lysgaard Herred", var han præst for menigheden i Hinge sogn i Viborg amt.

Bogen indledes med disse forord:

Denne Bogs Tilblivelse skyldes dette, at jeg begyndte med at undersøge Spørgsmaalet, hvorledes det kunde være gaaet til, at Jens Nielsen Løvenbalks Ligsten oprindelig var kommen fra Graabrødre Kirkegaard i Viborg her ud til Hinge, hvilket førte mig i Forbindelse med andre historiske Begivenheder, der i Tidens Løb er forefaldne her i Lysgaard Herred:  og da jeg samtidig af den gamle Smed Anders Hansen fik overladt nogle af ham gjorte Optegnelser angaaende det aandelige Livs Gennembrud og Udvikling her i Lysgaard Herred i forrige Aarhundrede, ligesom han ogsaa kunde give mig Oplysning om et og andet, der havde sin Betydning for Sagen, følte jeg det som Pligt at fremdrage disse Begivenheder ved at bearbejde og supplere dette foreliggende Stof.

Det har jo sin store Betydning at vi lærer at kende de aandelige Forhold, hvorunder vore Forfædre har levet, deres Kamp og Strid, idet vi mindes Apostlens Ord: "Derfor lader os se, efterdi vi har en saadan Skare af Vidner omkring os, aflægge al Byrde og Synden, der lettelig forrasker os, og med Standhaftighed gennemløbe den os anviste Bane, idet vi ser hen til Troens Begynder og Fuldkommer Jesus" (Hebr. 12, 1-2).

Under Udarbejdelsen har jeg endvidere benyttet følgende Litteratur: Trap: Danmark, Samlinger til jydsk Historie, Kirkehistoriske Samlinger, Historisk Tidsskrift ved C. Molbeck, Viborg Amt beskreven af St. St. Blicher, Kbhvn. 1839, og F. C. Carstens: Alheden og dens Kolonier, Viborg 1839, samt Livserindringer, nogle Blade af Anders Andreas Nielsen (Ravns) Levnedsbog, Silkeborg 1899, og Anders Stubkjær: Nogle Oplevelser, Struer 1897.

Bogen sælges til Fordel for Opførelsen af det forlængst paatænkte Missionshus ved Ry St. i Dover Sogn, hvortil Grunden blev erhvervet for 20 Aar siden, medens jeg var Præst derude, og kunde dens Salg yde et Bidrag hertil, være Herren takket derfor, og Æren tilkommer ham alene.

 

Hinge Præstegaard pr. Kjellerup, i Juli 1920.

 

                                                                               A. C. C. OVERGAARD. 

Jeg har scannet bogen til en søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.