Frands Sørensen Holm kom til verden 22.3.1868 i Holm, Vellev sogn som søn af en gårdejer og kom i dåben til at hedde Frands Sørensen Frandsen. Vi ser ham som skolelærer i Klakring ved Juelsminde, da han i 1913 får udgivet sin bog: "Fra Vellev Sogn : Bidrag til dets Beskrivelse".

Bogen indledes med disse forord:

Idet jeg sender foreliggende Produkt ud til Abonnenter og Læsere, maa jeg desværre gøre en Undskyldning. Som det fremgaar af Titelen er det kun et Bidrag og ikke nogen fuldstændig Beskrivelse af Vellev Sogn, der bydes. En saadan vilde ligge over mine Evner og Kræfter, paa nærværende Tidspunkt. Hertil kræves et stort og omfattende Arbejde i Arkiver og Biblioteker. Jeg bar da foretrukket at give det jeg har. En Skælm giver mere end han har, siger et gammelt Ord. Bogen er herved bleven meget ujævn, og det har ikke kunnet undgaas, at en Del Tilfældigheder er kommen til at raade. En anden Ting, der ogsaa er meget naturlig, skønt det kunde se ud som en Anmasselse, er den forholdsvis fyldige Skildring af min egen Fødegaard. Al den er bleven saa udførlig, skyldes jo den Omstændighed, at jeg ved bedst Besked om meget af det, der er foregaaet der.

Min bedste Tak til de Mænd, der har ydet mig Hjælp, saaledes i første Række Pastor Aagard, uden hvem Arbejdet slet ikke var bleven til noget. Endvidere takkes Sogneraadsformand Chr.  Sørensen (Sort) for al den Ulejlighed, han beredvillig har gjort sig for at fremme Bogens Trykning. Sidst, men ikke mindst, en Tak til alle Abonnenterne, der ved at tegne sig har gjort det muligt, at det lille Værk er bleven trykt.

 

                 Klakring v. Skole i September 1913.

                                                                                   Fr. H.

Det Kongelige Bibliotek har scannet bogen. Jeg har efterbehandlet denne scanning til en pæn og søgbar PDF-fil, der er overført til Slægtsforskernes Bibliotek og kan downloades via dette link.