Christian Petresch-Christensen (1875-1942) blev født på gården "Kistrupholt" i Dronninglund sogn i Vendsyssel som søn af gårdejeren og kom i dåben til at hedde Kristian Kristensen. Han blev jurist og historiker med et omfattende forfatterskab af bøger og artikler. I årene 1921-24 fik han udgivet sit store værk i 2 bind:

Nørresundbys Historie indtil 1701 med Bidrag til Egnens Historie og

Nørresundbys Historie 1701-1850 med Bidrag til Egnens Historie.

Bind 1 indledes med følgende forord:

Nærværende Bog er skrevet med Henblik paa dem, hvem det maatte interessere - enten i al Almindelighed eller paa enkelte Punkter - at vide Besked om Byen Nørresundby og dens nærmeste Omegns Fortid, og som en Sten til den Bygning, som Faghistorikerrne skal opføre.

Ved Udarbejdelsen har jeg gennem mange Aar modtaget venlig Hjælp og Imødekommenhed fra d'Hr. Embedsmænd ved Statens Arkiver og Nationalmuseet samt mange andre, ikke mindst Professor, Dr. phil. Knud Fabricius og Postmester C. Klitgaard. Den grevelige Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse og Byen Nørresundby har tilligemed en unavngiven ydet mig økonomisk Understøttelse til Udgivelsen, den nævnt Stiftelse tillige til Forstudierne, hvorfor jeg herved bringer samtlige disse Institutioner og Personer min bedste og erkendtligste Tak. Omslagsvignetten til Bogen er tegnet af afd. Arkitekt H. P. Østergaard Nielsen, der nærede megen Interesse for Nørresundbys Fortidsminder.

Uagtet Registret, saavelsom Bogen iøvrigt, af økonomiske Grunde er blevet en Del forkortet, skal det dog tilraades, at benytte det rigeligt for at faa det bedst mulige Udbytte af Stoffet.

 

           K ø b e n h a v n   i   November 1921.

 

                                                                        Forfatteren

Bind 2 indledes med følgende forord:

Idet jeg herved udsender 2. og sidste Del af mine historiske Undersøgelser vedr. Nørresundby, bringer jeg min erkendtligste Tak til de Institutioner og Personer, som har ydet mig deres Hjælp og Bistand hertil, deriblandt foruden de forannævnte Det Raben Levetzauske Fond, der har bevilget mig Understøttelse til Forstudierne. - Det har glædet mig at kunne faa dette Arbejde færdigt netop nu, da min Barndomsby kan fejre sit Jubilæum som Købstad.

 

           K ø b e n h a v n   i   Decbr. 1924.

 

                                                                        Forfatteren.

Jeg har scannet de originale bøger fra år 1921 og 1924 til søgbare PDF-filer, der kan downlodes via disse links:

Indtil 1701

1701-1850