Min oldefar (fars farfar) Peter Andreas Frederik Knudsen - i daglig tale kun Frederik kom til verden 15.10.1863 i Virring Rytterskole ved Skanderborg. Skolebygningen ligger der endnu: 

Virring Rytterskole 1 

Frederik var søn af skoleholder Jeppe Knudsen og Mette Marie Pedersdatter. Familien flyttede snart til Brakker i Øster Starup ved Vejle. Her voksede Frederik op sammen med 9 søskende. Han blev konfirmeret 30.9.1877 og fik 2 mg'er i præstens "dom" af kundskaber og opførsel. I folketællingen 1.2.1880 finder vi ham i husstanden hos skomager Niels Severin Rasmussen i Aagaard, Øster Starup. Hans stilling er svend, men mon ikke han stadig er i lære. Han er jo kun godt 16 år. 

Min farbror Helge Rønlev-Knudsen har noteret: 

Peter Frederik Andreas kom i skomagerlære og senere indkaldt til marinen. Han sejlede ud for Spanien og kom her ud for en vældig orkan og var her ved at sætte livet til. Senere kom fars far til Vejle og traf her Elise Elisabeth Nielsen fra Gravens, hvor hendes far var handelsmand. De giftede sig og flyttede til Tiufkær, der fødtes Mette Marie, Andreas Johannes og Jeppe.

Jeg har været i Tiufkær og taget et billede af huset, som jo nok så noget anderledes ud dengang: 

Tiufkaervej 130 

Farbror Helge fortsætter: 

Senere flyttede familien til Smidstrup og byggede i 1893 villa, åbnede stort skotøjsudsalg og fik her fem børn: Maren, Niels Julius, Knud Nørregaard, Peter Andreas og Johannes.

Her er et gammelt billede af huset i Smidstrup: 

Torpsgade 1 

Adressen er Torpsgade 1, og huset ligger der endnu: 

Torpsgade 2 

Ak hvor forandret. Men med lidt god vilje, kan man godt se, at det er det gamle hus, der "blot" er tilbygget og opmuret i nye gule sten. 

Børkop lokalhistotiske arkiv har udgivet en bog med titlen: Smidstrup I og II - Spredte glimt af sognets historie. Samlet af Preben Mikkelsen m.fl. I den kan man læse følgende:

Foruden at sy og reparere sko gav Knudsen sig af med at barbere folk. Hvor god han var dertil skal lades være usagt, men spøgefulde sjæle tog afsked med familie og venner, før de skulle ind til ham for at blive barberet og derved udsættes for hans skarpe knive.

I 1911 kunne Elise og Frederik fejre deres sølvbryllup. Familien er samlet her: 

Elise og Frederiks solvbryllup 

Stående bagerst (fra venstre) Johanne, Jeppe og Marie. I midten sølvbrudeparret og forrest Maren, Niels, Peter, Johannes og Knud. 

Der er et par senere billeder af Elise og Frederik: 

Elise Frederik

Jeg har ikke mange oplysninger om Elise, men om Frederik siges det, at han var stærk indre missionsmand og tog del i arbejdet i sognet. Elise døde 7.3.1932 og Frederik 26.3.1943. Her er et billede af deres gravsted, som det så ud engang: 

Elise og Frederiks gravsted 

Vi er mange afkommere af Elise og Frederik. Deres 8 børn velsignede dem med hele 36 børnebørn. Hvor mange oldebørn, det er blevet til, har jeg ikke styr på.

 

Kilde: Claus Rønlevs slægtsforskning på kiwitrees/Peter Andreas Frederik Knudsen