Ole Lund (1812-1891) var født i Helsingør som søn af en købmand. Som  19-årig blev han student fra Helsingør og 5 år senere cand. jur. I 1847 fik han en stilling som auditør ved garnisonen i Fredericia, og fra 1852-1870 ses han som herredsfoged i Nørre-Horne og Bøvling herreder. 

Oscar William Harald Geismar (1877-1950) kom til verden i København som søn af en fabrikant. Allerede som 17-årig blev han student fra Borgerdydskolen og 5 år senere cand. theol. Herefter var han bl.a. huslærer, højskolelærer, højskoleforstander, avisredaktør, kapellan i Tirsted, sognepræst i Rønninge og Rolfsted, valmenighedspræst i Kerteminde og sognepræst ved Christiansborg Slotskirke. Han nåede også at være anmelder i Fyns Venstreblad og er kendt som forfatter til et sort antal bøger om kristelige og etiske emner. 

I 1899 fik Geismar bearbejdet og udgivet Ole Lunds erindringer om dennes fødeby. Geismar indleder med:

Det er mig en Glæde atter i Aar at kunne forelægge Læseverdenen et Bind af Ole Lunds Livserindringer. Den Modtagelse, der ifjor blev »Livet i en Provindsby« til Del, har overbevist mig om, at der virkelig i Danmark findes et Publikum, som interesserer sig for den Slags kulturhistoriske Bidrag. Det er i Haabet om atter at faa dette Publikum i Tale, at jeg nu udgiver nærværende Bog.

»Smaabilleder fra Helsingør« er, som Værket nu foreligger, sammenarbejdet af to af Ole Lunds efterladte Manuskripter, »Min Fødeby« og »Skoleminder«.

Det er selvfølgelig kun ved at bortskære meget ret værdiløst og desværre ogsaa meget, som for en snæver Kreds af Mennesker kunde have sin Interesse, at jeg har faaet disse to omfangsrige Manuskripter pressede sammen i nærværende Bog, men enhver vil kunne forstaa, at de praktiske Forhold ikke tillader en mere omfattende Offentliggørelse. Jeg haaber da ogsaa at have bevaret det væsentligste, d. v. s. det, som særlig er karakteristisk for den Tid, Forfatterens Erindringer skriver sig fra. For at udslette saa lidt som muligt af den ejendommelige Duft, der hviler over Bogen, har jeg endvidere fuldstændig bibeholdt Ole Lunds Retskrivning og Tegnsætning. 

Angaaende personlige Oplysninger om Forfatteren henviser jeg til det Forord, hvormed jeg ledsagede »Livet i en Provindsby«.

Ole Lund har tidligere i »Museum« 1892 meddelt nogle af sine Barndomsminder, saaledes at man for at faa et samlet Billede af Helsingør ved denne Tid helst maa stifte Bekendtskab ogsaa med de i »Museum« meddelte Erindringer, men selvfølgelig lader nærværende Bog sig med stort Udbytte læse alene.

Jeg afslutter dette Forord med Ønsket om, at ogsaa denne Bog, ligesom sin Forgænger, maa have Held til at finde Ørenlyd hos mange af dem, der nærer Interesse for, hvorledes Livet levedes i »de gode, gamle Dage«.

 

           København i Oktober 1900.

                                                                                              Oscar Geismar.

Det Kongelige Bibliotek har scannet bogen. Jeg har efterbehandlet denne scanning til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link.