Viggo Lauritz Bentheim Hørup (1841-1902) var født i Torpmagle ved Hundested som søn af en skolelærer. Som 20-årig fik han studentereksamen fra Metropolitanskolen, og 6 år senere blev han cand. jur. Tidligt involverede han sig i politik og blev et fremtrædende medlem af Folketinget. Han regnes sammen med brødrene Brandes for en af kulturradikalismens grundlæggere og i 1905 - tre år efter hans død - stiftede en række af hans meningsfæller Det Radikale Venstre.

Erik Ipsen Arup (1876-1951) kom til verden i Slangerup som søn af en læge. Som 18-årig blev han student og påbegyndte studier i teologi men slog over i historie og bestod konferens i historie i 1901. Han blev dr. phil 6 år senere og fra 1916 var han professor i historie ved Købehavns Universitet. Han var en meget produktiv historisk forfatter.

I 1941 fik  Erik Arup udgivet sit mindeskrift om Viggo Hørup. Udgiver indleder bogen med: 

Den 22, Maj 1841 fødtes i Torpmagle paa Sjælland Stifteren af Bladet „Politiken“, Viggo Hørup, som Søn af den lille Landsbys Skolelærer. „Politiken“s Bestyrelse og Redaktion har ønsket at mindes Dagen ved Udsendelse af den Levnedsskildring af Hørup, som hermed foreligger, forfattet af Professor ved Universitetet, Dr. phil. Erik Arup. Det er vort Haab, at Bogen vil give Læserne Indtryk og Forstaaelse ikke blot af de ydre Begivenheder, der førte Hørup frem til Stillingen som Medlem af det første Venstreministerium i Danmark, men ogsaa af hele den Baggrund, paa hvilken han fremtraadte, og af den Omvæltning, hans Virksomhed som Taler og Journalist betød baade i politisk og i aandelig Henseende. Hørups Artikler og Taler er, selv efter de mange Aars Forløb, blændende Vidnesbyrd om hans Aands Klarhed og fuldkomne Uafhængighed af alle forud vedtagne Doktriner; hans billedrige Sprog har bevaret sin sprudlende Friskhed, og hans Tanker om Folkets Ret til Frihed og Selvstyre har stadig deres fulde Aktualitet.

                                                                                                                POLITIKEN

Slægtsforskernes Bibliotek har scannet bogen, der er uden ophavsret til en søgbar PDF-fil, der kan downloades her fra siden via dette link.