Niels Madsen (1701-1754) kom til verden i Egtved, Haraldsted sogn ved Ringsted som søn af en fæstebonde. Han tog senere navnet fra fødegården og kaldte sig Nicolai Eigtved (Eigtvedt). Efter færdiguddanelse som gartner kom han på en udlandsrejse i kontakt med en dansk oberst og arkitek. Han blev konduktør for denne og selv senere ansat i den danske hær som arkitekt og bygmester. Han er kendt som manden bag opførelsen af mange bygningsværker i København, herunder Christiansborg Slot og Amalienborg.
Bredo Otto Anton v. Munthe af Morgenstierne (1871-1945) var en dansk personalhistoriker, der fik optaget mange artikler i tidsskrifter og udgivet nogle få bøger, bl.a. om Nicolai Eigtved. Han indleder bogen med:
FORORD.
Nærværende Arbejde er fremkommet paa Foranledning og Bekostning af Medlem af Grosserer Societetets Komité, Grosserer Valdemar Eigtved. Opgaven har været at give en Fremstilling af hans Stamfaders Levned og kun i Tilslutning dertil kortelig at opregne hans Byggeforetagender. Som en Følge af de saaledes indsnævrede Rammer har denne Opregning maattet finde Plads i et Tillæg, ordnet kronologisk, og de enkelte Bygningers Historie er kun behandlet i deres Hovedlinier, og saaledes, at der kun er medtaget hidtil utrykt Stof, forsaavidt dette skønnes at have Interesse. En indgaaende Undersøgelse, grundet paa utrykte Regnskaber etc., har derimod maattet udelades. For de Bygningers Vedkommende, der allerede ere behandlede i selvstændige Bøger eller Fag Tidsskrifter, er Rammen yderligere indsnævret, idet en Bemærkning om de trykte Kilder giver Henvisning til de Steder, hvor nærmere Oplysninger kunne søges.
Kun med Hensyn til 2 af Arkitektens Byggearbejder, hans Andel i Christiansborg Slots Opførelse og Amalienborg, ere Rammerne brudte, for Christiansborg Slots Vedkommende, dels fordi Arbejdet herved strakte sig over den største Tidsperiode af Eigtveds Virken i Danmark, hvorfor det saa at sige hører med til hans Livs Beskrivelse, dels fordi hans Andel heri er ganske nøje knyttet til hele Slottets Opførelseshistorie, og fordi denne ikke hidtil har været udførlig behandlet, hvorved der intet er bleven fastslåen et om, hvem af de ved Opførelsen ansatte Kunstnere, der har været Bygmester for dets enkelte Bestanddele, — og for Amalienborgs Vedkommende, fordi nyere Tiders Forskere have opkastet Tvivl om Berettigelsen af den hidtil gængse Opfattelse af Eigtved som den, fra hvem den oprindelige Plan til Palaisernes Udseende er udgaaet.
Henvisninger til de benyttede Kilder — for de utryktes Vedkommende, hvor intet andet er anført, i Rigsarkivet og i Landsarkivet — findes bag i Bogen.
Kjøbenhavn, i Oktober 1924.
Forfatteren.
Jeg har benyttet mig af Det Kongelige Biblioteks DOD-service og fået dem til at scanne bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDFfil, der kan downloades via dette link.