Marcus Christian Bech (1787-1875) kom til verden i København som søn af en grosserer.

Julius Ferdinand Emil Clausen (1868-1951) var født i København som søn af en urtekræmmer. Han blev student fra Metropolitanskolen og tog skoleembedseksamen. I 43 år var han ansat ved Det kgl. Bibliotek. Ved siden af embedsgerningen var han en meget flittig forfatter af især litterær- og personalhistoriske værker.

Peter Frederik Rist (1844-1926) kom til verden i København som søn af en kammerråd. Han deltog i 1864-krigen, hvor han blev såret under stormen på skanserne 18. april. Efter krigen forblev han i hæren, hvor karrienren kulminerede i 1894 med udnævnelsen til oberstløjtnant. Mest kendt er han som forfatter og var bl.a. sammen med Julius Clausen redaktør af bogserien "Memoirer og Breve", der udkom 1905-27 i 51 bind. 

I 1910 fik de udgivet bind nr. XII: "En kjøbenhavnsk Grosserers Ungdomserindringer 1787-1816 : Optegnelser af Marcus Christian Bech", som indledes med:

Grosserer, Tømmerhandler M. C. Bech efterlod sig ved sin Død den 23. Oktober 1875, 88 Aar gammel, et mægtigt Manuskript med Titel: „Mit Livs Historie samlet og skrevet i Aarene 1864 til 1869 af Marcus Christian Bech.” Manuskriptet, der er nedskrevet med Forfatterens egen Haand, udgør over 400 Sider i stort Kvartformat med en smuk, meget lille og tæt Skrift.

Det er kun den Del af disse Optegnelser, der vedrører Forf.s Ungdomshistorie, der frembyder særlig Interesse, og derfor ogsaa kun den, der offentliggøres, og det endda i beskaaren Form. Forf. har ikke kendt Begrænsningens Kunst og har heller ikke havt Brug for den; thi han skriver ikke for Publikum, og paa hans gamle Dage gav Livet ham god Tid. Paa ældre Folks Vis er hans Fortællemaade bred og vidtløftig, han bruger mange Ord for at meddele en Enkelthed og nænner ikke at forbigaa selv en nok saa ringe Ting, som hans kraftige Hukommelse har opbevaret. Det har derfor været nødvendigt at forkorte og beskære saaledes, at kun det kommer frem, der har virkelig Interesse for hans Eftertid.

Bogen giver et meget oplysende og karakteristisk Billede af hvorledes Livet formede sig for en velstaaende, kjøbenhavnsk Grosserersøn i Slutningen af det 18. og Begyndelsen af det 19. Aarhundrede (1787-1816).

Netop da han var bleven voxen, blussede Nationalfølelse og Fædrelandskærlighed op i høje Flammer, alle unge Mænd vilde være med til at værge Landet. I Kjøbenhavn er alle de unge Handelsmænd, Kontorister og Kræmmersvende, alle Studenter og Kunstnere indragne i den militære Tjeneste som Menige, Konstabler og Bombarderer, Underofficerer eller Officerer i Borgervæbningen, i Danske Artilleribataillon, i Livjægerne eller i Studenterkorpset. Da Flaaden saa var ranet og Hæren havde vist sin Afmagt, skøndt Folket hverken manglede Mod eller god Villie, kom Slappelsen, der affødte ensidig Militarisme, og et sandt Raseri efter at bære Uniform; men i denne Penge-Ulykkens Tid fik hver Mand nok at gøre med at værne Hus og Hjem, Forretning og Levebrød.

Alt dette stempler disse Ungdomserindringer, for hvis Offenliggørelse Udgiverne bringer Forfatterens Efterladte en Tak.

 

                                                                                                                 Udg.

Det Kongelige Bibliotek har scannet bogen. Denne scanning har jeg efterbehandlet til en pæn og søgbar PDF-fil, der kan downloades via dette link